AFP: Vo Francúzsku pristálo telepatické posolstvo z Indie

Hola: toto slovo cestovalo z mozgu muža v Indii do mozgu iného muža vo Francúzsku. Tento jedinečný telepatický pokus ukazuje cestu k budúcim spôsobom komunikácie a dáva nový priestor technológii určenej pre lekárstvo. Píše o tom agentúra AFP.

AFP: Vo Francúzsku pristálo telepatické posolstvo z Indie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Allan Ajifo

V skutočnosti nestačila samotná sila myšlienky, aby táto krátka správa, vyslaná španielským vedcom z indického štátu Kérala, prekonala tisíce kilometrov k jeho francúzskemu náprotivku v malom laboratóriu v Štrasburgu.

„Bola to telepatia z mozgu do mozgu, ale za pomoci prístrojov,“ usmieva sa Romuald Ginhoux z francúzskej spoločnosti Axilum Robotics, ktorej robot umožnil prenos informácie do mozgu príjemcu.

Výsledky tohto pokusu, ktorý sa uskutočnil na jar tohto roku, nedávno priniesol americký vedecký časopis PLOS one. Iniciovali ho vedci z lekárskej fakulty Harvardovej univerzity a z Barcelonskej univerzity za prispenia španielskej spoločnosti Starlab.

Pracovník Starlabu v Indii, vybavený prilbou s elektródami, si však priamo nemyslel „Hola“ (španielský pozdrav). „Mal som na výber medzi dvoma myšlienkami, a to hýbať rukami alebo hýbať nohami, z ktorých každá vyvolávala odlišnú mozgovú vlnu,“ vysvetľuje Ginhoux. Prvú myšlienku premenil počítač prepojený s jeho bezdrôtovou prilbou v nulu, druhú v jednotku.

Operácia sa opakovala viac než stokrát a „vysielač“ odovzdal počítaču dlhú radu núl a jednotiek zodpovedajúcich zakódovanému slovu „Hola“. Tieto signály smerovali do Štrasburgu, kde ich počítač zase premenil prostredníctvom magnetických vĺn v následné stimulácie vizuálneho kortexu príjemcu.

Pracovník spoločnosti Axilum, sediaci v zatemnenej miestnosti, mohol sledovať vo svojom mozgu buď svetelné záblesky, ktoré premieňal na jednotky, alebo sa tieto záblesky neobjavili, čo zase znamenalo nulu. Po hodine a 140 stimuláciách dospel k slovu „Hola“, ktoré mohol vylúštiť ako nejaké posolstvo zakódované v morzeovke.

Primitívny spôsob pokusu, jeho zdĺhavosť a zložitosť nijako neotriasli nadšením jeho tvorcov. Podľa jedného z autorov, profesora neurológie na lekárskej fakulte Harvardovej univerzity Alavara Pascuala Leoneho ide o významnú etapu pri využívaní možností, ako doplniť alebo obísť tradičné spôsoby komunikácie.

Autori výskumu sa zmieňujú o možnosti komunikácie s ochrnutými osobami, ktoré nemôžu rozprávať.

Elektroencefalografia (EEG), ktorá umožnila „vysielaču“ komunikovať s počítačom, je už dobre známa. Zložitejšie bolo doručiť posolstvo druhému mozgu.

„Použili sme transkraniálnu magnetickú simuláciu (TMS) pomocou robota vyrobeného našou spoločnosťou,“ uvádza Ginhoux. „Naším cieľom však vôbec nie je telepatia, sústreďujeme sa na terapeutické aplikácie,“ dodáva.

Spoločnosť Axilum Robotics, ktorá vzišla zo zmiešanej vedeckej skupiny francúzskeho Národného strediska vedeckého výskumu (CNRS) a Štrasburskej univerzity, sa predovšetkým usiluje o to, aby bola efektívnosť stimulácie mozgových zón vo Francúzsku uznaná ako metóda pre terapeutické využívanie.

Obzvlášť by mohla byť využívaná pri liečbe ťažkých depresií, kde už neúčinkujú lieky či u neuropatických bolestí. „Momentálne sa TMS vo Francúzsku využíva len experimentálne, zatiaľ čo v Spojených štátoch je uznávaná ako liečba depresie,“ hovorí Ginhoux.

Medzitým priniesla atraktivita telepatie spoločnosti Axilum Robotics nevídaný záujem: „Volá nám množstvo pochábľov, ktorí si chcú našu telepatiu vyskúšať, či ľudia, ktorí tvrdia, že sami majú telepatické schopnosti,“ smeje sa.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia