Ruskí vedci našli v antarktickej vode nové formy života

Vzorky vody z jazera Vostok v Antarktíde obsahujú neznámu DNA. Mohla by pomôcť pri objasňovaní foriem života pre dobou ľadovou, či možných prejavov života na iných planétach.

Ruskí vedci našli v antarktickej vode nové formy života

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Andrew Mandemaker

„Ak by sme niečo také našli na Marse, rozhodne by to bol dôkaz života. Našli sme to ale na Zemi a je to doteraz nepopísaná a nezaradená látka,“ povedal šéf ruského výskumného tímu Sergej Bulat.

Tajomné jazero Vostok, ohrievané zemským jadrom, je najväčším z asi 400 antarktických vodných plôch, skrytých pod ľadom.

Ruská vrtná súprava prerazila asi pred rokom dvakrát 3,7 km veľkú vrstvu ľadu a pri druhom vrte odobrala z jazera do špeciálnych laboratórnych nádob vzorku tridsiatich až štyridsiatich litrov vody.

Vzorku potom skúmali vedci z petrohradského Inštitútu pre výskum Arktídy a Antarktídy a z Ústavu jadrovej fyziky. Podľa Bulata najskôr odstránili všetky znečistenia a zo zvyšku vody izolovali bakteriálne DNA, ktoré zatiaľ nepozná žiadna databáza.

Tím teraz čaká na dodanie ďalších vzoriek, aby mohol pôvodný nález potvrdiť. Tie by mali doraziť niekedy v máji.

Podľa ruskej tlače môže tento objav prispieť k objasneniu foriem života pre dobou ľadovou, ale aj k pokroku v skúmaní možných prejavov života na iných planétach.

Záujem o 14 miliónov rokov ukryté vzorky vody už prejavili aj Američania a Briti. Americkí odborníci nedávno oznámili, že vo vode antarktického podzemného jazera Whillans našli živé bunky, ktoré ešte nestihli podrobne preštudovať.

Briti sa zase snažia preniknúť do jazera Ellsworth, ale zatiaľ narážajú na technické problémy.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia