CERN sa utvrdzuje v tom, že objavil Higgsov bozón

Nové pokusy na subatomárnej častici, ktorú objavili v CERNe minulý rok, prinášajú stále nové dôkazy o tom, že by mohlo ísť o tzv. božskú časticu.

CERN sa utvrdzuje v tom, že objavil Higgsov bozón

Veľký hadrónový urýchľovač, zdroj: CERN

Higgsov bozón je posledný chýbajúci článok v takzvanom základnom modeli časticovej fyziky, ktorý popisuje základné stavebné kamene vesmíru.

Význam základného  modelu pre fyzikov sa prirovnáva s významom evolučnej teórie pre biológiu a označuje sa za jeden z najväčších vedeckých objavov storočia.

Model predpokladá aj ďalších 11 častíc, ktoré sa už našli. Objav Higgsovho bozónu by potvrdil platnosť celého modelu. Pokiaľ by sa nenašiel, vedci by museli prehodnotiť súčasné teórie o vzniku vesmíru.

Podľa aktuálnej teórie v prvej bilióntine sekundy po veľkom tresku bol vesmír obrovskou zmesou častíc bez hmotnosti, ktoré lietali rýchlosťou svetla. Ak by základné častice nevedeli získavať hmotnosť, vesmír by vyzeral úplne inak. Nikdy by sa nevytvorili atómy, z ktorých vznikla hmota, vrátane planét a hviezd. Až interakciou s Higgsovým poľom získali hmotnosť a vytvorili vesmír, ako ho poznáme.

Pátranie od 80. rokov

Prvýkrát sa začalo po častici pátrať v 80. rokoch 20. storočia v urýchľovači častíc neďaleko Chicaga. Od roku 2010 sa výskumy robia vo Veľkom hadrónovom urýchľovači častíc na švajčiarsko-francúzskej hranici.

Ide o najväčší urýchľovač častíc na svete. Vedcom z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) pomáha simulovať podmienky podobné tým, aké existovali tesne po vzniku vesmíru.

V lete minulého roka vedci oznámili, že našli subatomárnu časticu, ktorá by mohla byť Higgsovým bozónom. Aby si však mohli byť istí, museli pokračovať v pokusoch.  

Nové dôkazy

Tento týždeň CERN oznámil, že pokusy na subatomárnej častici prinášajú stále nové dôkazy, ktoré potvrdzujú, že by skutočne mohlo ísť o takzvaný Higgsov bozón.

Otvorená ostáva stále otázka, či ide o „štandardný model“ bozónu, alebo niektorú z jeho „ľahších“ variant, ako to niektoré fyzikálne teórie predpokladajú.

„Predbežné výsledky s úplnými dátami z roku 2012 sú výborné a podľa mňa je jasné, že máme čo do činenia s Higgsovým bozónom napriek tomu, že máme pred sebou ešte dlhú cestu, aby sme zistili o aký druh Higgsovho bozónu ide,“ vyhlásil hovorca výskumného tímu CMS Joe Incandela.

Ďalšie podrobnejšie znalosti o bozónoch bude možné získať opäť vo veľkom hadrónovom urýchľovači. Vo februári ale vedci jeho prevádzku prerušili, aby mohli zdvojnásobiť kapacitu jeho energie a posilniť bezpečnosť. Potom bude nasledovať dvoj až trojročné skúmanie, kým vedci dostanú dôveryhodné výsledky.  

Existenciu častice predpovedal v roku 1964 britský fyzik Peter Higgs, ktorý o nej rozpracoval spolu s päticou ďalších vedcov teóriu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia