Európa bude mať jednotný patent

Drahá a zdĺhavá registrácia patentov bola brzdou pre európskych inovátorov. Európske štáty sa na európskom patente dohodli po dlhých 40 rokoch.

Európa bude mať jednotný patent

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, fdecomite

Jednotný patent bol dlho akýmsi symbolom neschopnosti európskych štátov vybudovať skutočný jednotný trh.

Prvýkrát bol navrhnutý už v roku 1973. Štáty sa však dlho nevedeli dohodnúť na sídle patentového súdu, alebo na oficiálnom jazyku. Nádejne to vyzeralo začiatkom tohto storočia, ale aj vtedy návrh Komisie nakoniec padol.   

Asociácia európskych obchodných komôr a priemyslu pred časom vyčíslila, že Európa stráca kvôli týmto malicherným sporom 425 000 eur denne.

Aj keď existoval Európsky patentový úrad, registrácia patentu ešte neznamenala, že ten platil vo všetkých členských štátoch.

Nasledoval zdĺhavý proces, ktorý inovátorov zaťažoval nielen administratívne, ale aj finančne. Cena za európsky patent predstavovala 36 000 eur, pričom v USA to je 18-krát menej a v Číne dokonca 60-krát menej.

Bez Talianov a Španielov

Prelom nastal až v minulom roku. A aj to museli členské štáty obísť námietky Talianska a Španielsko. Umožnil im to mechanizmus posilnenej spolupráce, na základe ktorého sa môže minimálne 14 štátov dohodnúť na pokroku v integrácii.

Talianom a Španielom sa nepáči, že jedinými jazykmi, v ktorých sa budú registrovať patenty, sú angličtina, francúzština a nemčina. Pritom väčšinu nákladov na patenty doteraz pohltili práve preklady.  

Po júnovom summite mal zase problém Európsky parlament, ktorý nesúhlasil s obmedzením právomocí Európskeho súdneho dvora. Rada musela ustúpiť a Európsky súdny dvor bude mať napokon možnosť posledného slova v patentových sporoch.

Tri sídla

19. februára ministri 25 členských štátov EÚ definitívne schválili vznik Jednotného patentového súdu.

Kompromis znie tak, že patentový súd bude mať tri sídla. Kým hlavné sídlo bude v Paríži, v Londýne a v Berlíne budú sídliť špecializované sekcie.

„Schválenie Jednotného patentového súdu je skutočne historickým momentom, pretože dáva podnikom väčší prístup k patentovej ochrane na európskej úrovni a vynucovanie patentov robí cenovo dostupnejšie. Je to aj dôležitý míľnik v rozvoji jednotného trhu,“ vyhlásil po stretnutí írsky minister Richard Bruton, ktorého krajina v aktuálnom polroku predsedá EÚ.

Európski politici sľubujú, že náklady na patentovú ochranu klesnú až o 80 %. Nie je to ale veľká výhra, pretože stále budú dvakrát vyššie ako v USA. Je to však veľký posun vpred.

Predpokladá sa, že prvý európsky patent s jednotným účinkom by sa mohol objaviť už v apríli 2014.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia