Američania sú lídrami v nanotechnológiách, Európa zaostáva

Viac ako polovica všetkých patentových žiadostí a grantov, ktoré sa týkajú nanotechnológií, pochádza z USA. Podiel Európy je menej ako pätinový.

Američania sú lídrami v nanotechnológiách, Európa zaostáva

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, FrankBrueck

20. storočie znamenalo počítačovú revolúciu. 21. storočie má byť podľa mnohých storočím nanotechnológií. Tie sa podpíšu aj pod technologický pokrok v najbližších rokoch.

Uvedomili si to aj jednotlivé štáty. Začiatkom storočia sa spustili viaceré iniciatívy, ktoré masovo zvýšili financovanie výskumu v nanotechnológiách.

V USA tak napríklad narástlo financovanie sektora nanotechnológií z 220 mil. v roku 2000 na 950 mil. dolárov v roku 2005. V Európskej únii to bolo z 250 mil. v 1997 na 1,3 mld. dolárov v roku 2004.

Americká právnická firma McDermott Will & Emery vydáva každoročne správy o tom, kto je svetovým lídrom v oblasti inovácií v nanotechnológiach.

Podľa tohtoročnej správy, ktorá mapuje stav za rok 2012, pochádza až 54 % všetkých patentových žiadostí a grantov od inovátorov zo Spojených štátov. Ešte pred desiatimi rokmi to pritom bolo len asi 45 %. Správa tak potvrdzuje jasnú dominanciu USA.
Ázia rastie

Svoje postavenie vo svete stráca najmä Európa, ktorej globálny podiel na inováciách v nanotechnológiách poklesol v poslednej dekáde z 22 % na 18,5 %.

Rekordným tempom rastie ázijský kontinent, ktorého globálny podiel sa naopak v posledných desiatich rokoch zvýšil z 11,3 % na 24 %. Pod rastom sa podpísala najmä Čína a Južná Kórea.

Európskym lídrom sú Nemci, ale ich podiel za posledných desať rokov výrazne poklesol. Druhé je Francúzsko a tretia Veľká Británia.

Nanotechnológie znamenajú výrobu a využívanie technológií vo veľkostiach nanometrov, čo je asi tisícina hrúbky ľudského vlasu.

V budúcnosti majú zohrať kľúčovú rolu vo viacerých sektoroch, ako je elektronika, chemický priemysel, vesmír, energetika, alebo zdravotníctvo.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia