Inkubátory pri slovenských univerzitách sú zatiaľ raritou

Jedným z rozšírených a efektívnych nástrojov podpory vedomostnej spoločnosti je podnikateľský inkubátor. Inovatívnym startupom vedia výrazne znížiť počiatočné náklady a nasmerovať ich na správnu cestu.

Inkubátory pri slovenských univerzitách sú zatiaľ raritou

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Daria Romanova

Na Slovensku momentálne funguje zhruba dve desiatky inkubátorov. Vo svete je celkom bežné, že si svoje inkubátory zakladajú aj univerzity, aby podporili svojich študentov a absolventov. Školy si tak zvyšujú svoju prestíž a počiatočné investície sa im môžu mnohonásobne vrátiť.

Napríklad na Technickej univerzite v Berlíne vznikne vďaka rôznym podporným programom každý rok v priemere 33 nových startupov.

Vôbec najúspešnejšia v Európe je Univerzita v Cambridge. Až desať spoločností, na ktorých vzniku sa podieľala, majú dnes hodnotu viac ako 10 mld. dolárov.

Na Slovensku má svoj vlastný inkubátor Slovenská technická univerzita (STU), aj keď sa pomaly rysujú iniciatívy aj na ďalších školách.  

Univerzitný technologický inkubátor ponúka kancelárske priestory pre študentov a absolventov STU, ktorí chcú začať podnikať v oblasti techniky a technológií.

Pred viac ako siedmymi rokmi vznikol vďaka finančnej podpore z grantovej schémy rozvoja inovácií a technológií – INTEG (program PHARE CBC Slovensko – Rakúsko). Od jeho vzniku ním prešlo už okolo štyridsať firiem.

„Je dôležité pre univerzitu, aby v jej blízkosti boli miesta s ľuďmi, ktorí sú ochotní ísť s kožou na trh a začať podnikať,“ povedal rektor STU Robert Redhammer pri príležitosti 7. výročia založenia inkubátora.

Airbus, či solárna databáza

V Univerzitnom technologickom inkubátore môže pôsobiť firma maximálne tri roky. Počas tejto doby získa za mimoriadne lacný prenájom k dispozícii okrem kancelárie aj zasadacie a konferenčné miestnosti, alebo rôzne technické, či poradenské služby.

„Predtým sme sa spolu stretávali po reštauráciách, kaviarňach a snažili sa zvyšok riešiť online z tepla svojich domovov. To je úplne vyhovujúce do určitej fázy, ale neskôr je spoločná kancelária na nezaplatenie. To neznamená, že tam budete sedieť celý deň, dáva to proste iný rozmer,“ napísal na blogu o pôsobení v inkubátore Peter Fabor z firmy Foretaster.

Jednou zo súčasných firiem v inkubátore je Tech-construct, ktorý okrem iného navrhuje niektoré časti interiéru lietadiel spoločnosti Airbus.

Firma iDomy zase vymýšľa inteligentné elektroinštalácie do domov. Ďalšia úspešná spoločnosť GeoModel Solar ponúka pre potreby energetického priemyslu najpresnejšiu solárnu databázu na trhu.

Podľa rektora STU je podpora týchto podnikateľov dôležitá aj preto, že slovenský priemysel tvoria v súčasnosti pobočky zahraničných firiem. „Pokiaľ Slovensko nevytvorí vlastných podnikateľov, ktorí idú od nuly, tak do vtedy bude chudobnou krajinou,“ tvrdí Redhammer.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia