Slovensko je v inováciách stále pod priemerom

Inovatívnosť Európy sa zlepšuje, ale rozdiely medzi jednotlivými krajinami sa prehlbujú, hlási Európska komisia. Slovensko si medziročne polepšilo.

Slovensko je v inováciách stále pod priemerom

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Karen Roe

Únia každoročne zostavuje rebríček členských štátov podľa inovácií. Rebríček vychádza z 24 ukazovateľov. Medzi tie patrí napríklad finančná podpora výskumu zo strany štátu a firiem, patentové žiadosti, zamestnanosť vo vedomostnej ekonomike, počet vedeckých publikácií, alebo podiel vysokoškolsky vzdelaného obyvateľstva.

Rebríček už tradične rozdelil štáty EÚ do štyroch skupín : najlepších, úspešných, miernych a slabších novátorov. Do prvej skupiny sa dostalo Švédsko, Nemecko, Dánsko a Fínsko. Naopak najhoršími novátormi sú Poliaci, Lotyši, Rumuni a Bulhari.

Slovensko zaradila Komisia do skupiny miernych novátorov, čo je v porovnaní s inými štátmi EÚ podpriemerné umiestnenie. Na druhej strane však patrí Slovensko medzi krajiny, ktorých inovačný index v posledných rokoch rástol nadpriemerne.   

Pokiaľ ide o inovačný index, najväčšími tigrami sa ukazujú byť všetky tri pobaltské štáty - Estónsko, Litva a Lotyšsko.

Podľa správy dosahuje Slovensko relatívne dobré výsledky v ľudských zdrojoch, najmä v počte doktorandoch. Naopak výrazne zaostávame v excelentnom výskume, či v intelektuálnom vlastníctve, ako sú patentové prihlášky. Dobrou správou je však to, že vo väčšine ukazovateľov dosahujeme medziročný rast.

Čo spája najlepších?

Kľúčovú úlohu v oblasti inovácií zohráva súkromný sektor a vysoké školy. V najlepších novátorských štátoch firmy dostatočne podporujú inovácie svojimi investíciami. Tieto krajiny majú tiež kvalitný vzdelávací systém a silné väzby medzi priemyslom a vedou.

Správa tiež upozorňuje na to, že Európu opäť predbehli jej veľkí rivali Južná Kórea, USA a Japonsko. Pokiaľ však ide o USA a Japonsko, Európska únia postupne znižuje ich náskok. Z roka na rok dosahuje čoraz lepšie výsledky v inováciách Čína a doťahuje sa na ostatných.

Problémom Európy v porovnaní s konkurentmi sú stále relatívne nízke investície podnikov do výskumu, spoločné publikácie verejného a súkromného sektora, patenty, ale aj terciárne vzdelávanie.

Európe by mohli v dobiehaní pomôcť niektoré opatrenia prijaté v minulom roku, ako je dohoda o jednotnom patente, či nové pravidlá pre fondy rizikového kapitálu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia