Výskumníci objavili, ako „čítať“ wifi signálmi ľudské pohyby

Vedci prišli na spôsob, ako rozoznať ľudské pohyby na základe toho, ako človek ovplyvňuje signály bezdrôtovej komunikácie wifi. Ľuďom by to v budúcnosti mohlo umožniť ovládať gestami domáce spotrebiče, ktoré sa nachádzajú v inej miestnosti.

Výskumníci objavili, ako „čítať“ wifi signálmi ľudské pohyby

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, zero5phh

Podrobnosti o projekte zverejnilo oddelenie informatiky americkej Washingtonskej univerzity. Systém WiSee by podľa expertom mohol predstavovať lacnejšiu a jednoduchšiu napríklad k systému ovládania Kinect, ktorý funguje na základe detekcie pohybu a hlasu. Mávnutím ruky by tak človek mohol napríklad počas varenia zmeniť poradie skladieb, ktoré práve počúva.

Výskumníci robili experimenty s takzvaným Dopplerovym javom. Ten sa zaoberá vzťahom diaľky akustických či elektromagnetických vĺn a toho, ako sa pohybuje zdroj tohto vlnenia. Jedným z príkladom Dopplerovho javu je meniaca sa výška tónov húkačky na vozidle, ktoré prechádza okolo pozorovateľa.

Signály wifi sú elektromagnetické vlny. Vedci tvrdia, že bezdrôtový router, ktorý sa používa k prenosu dát v bezdrôtových sieťach, je možné použiť k zachyteniu zmien v signáloch wifi a to podľa toho, ako tieto signály reagujú na pohyb ľudského tela.

Pomocou zvláštneho algoritmu potom vedci dokázali rozlíšiť deväť rôznych druhov pohybu, vrátane kopu nohou, alebo krúženia rukou. Systém, ktorý skúšali v kancelárii a v dvojizbovom byte, vraj dokázal správne určiť 846 z 900 posunkov.  

BBC tvrdí, že štúdia o WiSee je iba pracovnou verziou a v žiadnom odbornom časopise sa ešte neobjavila. Výskumníci zároveň pripúšťajú, že systém nie je zatiaľ celkom bezpečný. Hrozí napríklad, že by ho mohli zmiasť náhodné gestá. Ďalšie nebezpečenstvo by mohli predstavovať hackeri.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia