Americkí výskumníci ponúkajú nový pohon pre bicykle

V snahe lepšie chrániť životné prostredie vymysleli americkí vedci nové zariadenie, ktoré uľahčí bicyklovanie. Nazvali ho Kodanské koleso.

Americkí výskumníci ponúkajú nový pohon pre bicykle

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Touring Club Suisse/Schweiz/Svizzero TCS

Prestížny technologický ústav MIT v americkom meste Cambridge vyvinul zariadenie, ktoré takmer z každého bicyklu urobí hybridný cestný bicykel, poháňaný okrem ľudskej sily aj elektrickou energiou. Uviedol to dnes web amerického denníku Connecticut Post.

Zariadenie je umiestnené na zadnom kolese a využíva kinetickú energiu. Tá prúdi do elektrického motorčeku s dynamom a batériou. Získaná elektrina sa dá využiť nielen na pohon kolesa, ale aj na využívanie elektronických prístrojov, ako je iPhone.

Pomocou iPhonu sa cyklista môže informovať o svojej rýchlosti, znečistení ovzdušia, blízkosti priateľov a o mnohých ďalších veciach.

Výskumníci podľa portálu sme.sk predstavili zariadenie, ktoré pomenovali Copenhagen Wheel (Kodanské koleso), na nedávnej kodanskej konferencii ku klimatických zmenám.

Cieľom projektu je rozšíriť používanie cestných bicyklov na cestovanie do práce a školy, čím by sa znížil počet áut na cestách. Menej áut by znamenalo aj menej emisií, vypustených do ovzdušia.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia