V USA vyvíjajú nový systém varovania pred prírodnými katastrofami

Americkí vedci skúšajú v Kalifornii prototyp systému, ktorý dokáže podľa nich spoľahlivo varovať pred príchodom zemetrasenia, prívalovými vlnami cunami, alebo povodňami.

V USA vyvíjajú nový systém varovania pred prírodnými katastrofami

Ilustračná fotografia, zdroj: Marilyn Jane

Projekt využíva sieť staníc navigačného systému GPS s jeho satelitmi a rôzne senzory. Uviedol to dnes spravodajský web BBC .

„Kombináciou údajov z GPS s údajmi zo senzorov sme schopní zmerať zmeny, ku ktorým dochádza pri zemetrasení, či iných prírodných udalostiach," povedal pre BBC výskumník Yehuda Bock.

Systém podľa neho dokáže napríklad zaznamenať záchvevy, ktoré sa objavujú krátko pred otrasmi pôd, ale tiež odhadnúť, aké silné zemetrasenie bude a či vyvolá prívalovú vlnu.

Systém včasného varovania by mohol pomôcť záchranným službám lepšie sa pripraviť, účinnejšie reagovať na hrozbu a poskytnúť včas dôležité informácie verejnosti. „Minúty a dokonca len sekundy pred nejakou prírodnou katastrofou majú zásadný význam," uviedla BBC.

Nový systém inštalovaný v južnej Kalifornii už pomohol vedcom varovať záchranárov pred hrozbou náhlych povodní.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia