Facebook môže dopadnúť ako vírus - dosiahne vrchol a upadne

Sociálna sieť Facebook sa môže správať ako nákazlivá choroba, ktorá dosiahne vrchol pred začiatkom ústupu. Uviedli to americkí výskumníci, podľa ktorých Facebook stratí 80 percent svojich užívateľov do roku 2017, napísala agentúra AFP.

Facebook môže dopadnúť ako vírus - dosiahne vrchol a upadne

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, MoneyBlogNewz

Dvaja doktorandi z Univerzity v Princentone svoje tvrdenie zverejnili v štúdii, ktorá však zatiaľ neprešla recenzným konaním. Na základe vzostupu a pádu servera MySpace John Cannarella a Joshua Spechler tvrdia, že Facebook, ktorý je najväčšou online sociálnou sieťou v dejinách, je predurčený k ohromnému prepadu.

„Myšlienky, rovnako ako choroby, sa najskôr šíria medzi ľuďmi infekčným spôsobom, než nakoniec odumrú. Už boli úspešne popísané na základe epidemiologických modelov,“ napísali autori štúdie.

Budúci vedci teda aplikovali modifikovaný epidemiologický model, aby popísali dynamiku sociálnej siete, k čomu využili verejne dostupné údaje Googlu.

Výsledky teda rozhodne nevyznievajú pre sociálneho giganta priaznivo. Facebook má v súčasnosti viac ako 1,1 miliardy užívateľov po celom svete a budúci mesiac oslávi desať rokov svojej existencie.

Podľa štúdie však Facebook už od roku 2012 klesá, pokiaľ ide o využívanie dát. „Facebook čaká prudký pokles v nasledujúcich rokoch. Už do decembra 2014 sa zmrští o 20 percent zo svojej maximálnej veľkosti," uviedla štúdia.

„Extrapolácia najlepšieho modelu do budúcnosti naznačuje, že Facebook prejde v nasledujúcich rokoch rýchlym poklesom a stratí 80 percent svojej užívateľskej základne v období rokov 2015 až 2017," dodáva štúdia.

Výskum prichádza v čase, keď prieskumy verejnej mienky naznačujú , že pre mladších užívateľov už Facebook prestáva byť taký zaujímavý.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia