Inteligentné budovy vytvárajú skôr pozitívne pracovné prostredie

Kým vo svete sú štúdie o inteligentných budovách celkom bežné, na Slovensku ide zatiaľ o neprebádanú oblasť. Vedci z Technickej univerzity v Košiciach hodnotili novostavbu v Košiciach.

Inteligentné budovy vytvárajú skôr pozitívne pracovné prostredie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, brendan.oshea

Dnes sa čoraz viac pracovníkov presúva do moderných kancelárskych priestorov novostavieb. Ide o priestory s inteligentnými prvkami.

Najmä na Slovensku sa však doteraz nehodnotil ich vplyv na pracovné prostredie a výkon pracovníkov. Vo svete sú pritom výskumy o inteligentných budovách celkom bežné.

Ľudia si v nich najčastejšie sťažujú na elektrosmog, nedostatok kontaktu so zeleňou, nedostatok súkromia, či zlú kvalitu vzduchu.

Doktorka Ivana Pilipová a docentka Silvia Vilčeková z Katedry environmentálneho inžinierstva Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach sa zamerali na novú multifunkčnú budovu v Košiciach, v ktorej sa nachádzajú najmä kancelárske priestory. Štúdia s výsledkami výskumu bola publikovaná v najnovšom časopise Selected Scientific Papers - Journal of Civil Engineering.

Budova má v sebe zabudované viaceré inteligentné funkcie - užívatelia budovy môžu napríklad kontrolovať vnútornú teplotu, kvalitu vzduchu, či ventiláciu.

Vedkyne sa sústredili najmä na dve experimentálne miestnosti - jedna bola menšia, druhá pripomínala čoraz populárnejší open-space. Zmerali nielen fyzické a chemické faktory, ale na základe dotazníkov aj subjektívne pocity pracovníkov. Zaujímal ich najmä komfort zamestnancov a ich pracovný výkon.

Privítali by viac rastlín

Merania sa uskutočnili v zime v priebehu niekoľkých dní. Testovali sa napríklad také faktory, ako sú teplota, rýchlosť prúdenia vzduchu, vlhkosť, koncentrácie oxidu uhličitého, úroveň hluku, či osvetlenie.

Väčšinu z týchto faktorov hodnotili respondenti v akceptovateľnej miere, neutrálne, alebo ich nevnímali vôbec. Zaujímavé je, že asi dve tretiny respondentov by privítalo viac rastlín na pracovisku.

Nepreukázal sa ani negatívny dopad inteligentných kancelárií na pracovný výkon. Ten sa meral na základe sebahodnotiacich dotazníkov. Respondenti však pomerne často uvádzali, že si nevšimli žiadne negatívne faktory a nepociťovali diskomfort, pretože boli príliš sústredení na svoj pracovný výkon.

Vplyv teploty na pracovisku hodnotilo 23 % respondentov ako mierne pozitívny na svoj pracovný výkon a 20 % mierne negatívny. Vplyv vlhkosti a kvality vzduchu označilo 30 % pracovníkov kladne a 27 % neutrálne.  Osvetlenie zlepšilo výkon 33 % pracovníkov a výrazne zlepšilo výkon 27 % pracovníkov. Neutrálne pôsobilo na 20 % opýtaných.

Výsledky ukázali napríklad aj to, že 33 % respondentov hodnotilo kladne vplyv kontaktu s externým prostredím na svoj pracovný výkon. 30 % zase vníma tento faktor neutrálne. Kontakt s rastlinami má neutrálny dopad na výkon 33 % pracovníkov a pozitívny dopad na výkon 27 % respondentov.

Vedci však v závere štúdie priznávajú, že na zhodnotenie dopadu inteligentných prvkov budovy na pracovný výkon, by potrebovali urobiť komplexnejší výskum.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia