Briti chcú vrátiť do leteckej dopravy vzducholode

Angličania predstavili verejnosti prototyp novej veľkej vzducholode, ktorá by od konca roka mohla rozšíriť letecké služby v Británii, ale aj mimo nej. Britská spoločnosť Hybrid Air Vehicles totiž verí, že sa jej v najbližších rokoch podarí predať 600 až 1000 týchto vzdušných korábov. Informuje o tom server BBC.

Briti chcú vrátiť do leteckej dopravy vzducholode

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Vzducholoď s názvom HAV340 je naplnená héliom. S 91 metrami je dlhšia než akékoľvek súčasné lietadlo. Môže letieť bez medzipristátia tri týždne vkuse. Moderné technológie navyše umožňujú ovládanie vzducholode na diaľku a teda nepotrebuje ani posádku. Mohla by sa využívať napríklad v prieskumných misiách, nákladnej doprave, ale aj na prepravu cestujúcich.

Investori zdôrazňujú ekologický prínos prototypu. „Je o 70 percent šetrnejšia k životnému prostrediu než nejaké nákladné lietadlo," tvrdí podľa agentúry AFP spevák britskej hardrockovej skupiny Iron Maiden Bruce Dickinson, ktorý už roky popri hudobnej kariére pilotuje veľké dopravné lietadlá a do projektu investoval vlastné peniaze.

Projekt HAV340 bol podľa BBC pôvodne určený pre americkú armádu, ktorá chcela vzducholode využívať v prieskumných operáciách. V auguste 2012 vykonali Američania tajný test na svojej základni v New Jersey, ale nakoniec od projektu z dôvodu rozpočtových škrtov odstúpili.

Zlatá éra vzducholodí bola v 20. a 30. rokoch minulého storočia. Ich široké nasadzovanie ukončila katastrofa nemeckej vzducholode LZ 129 Hindenburg, pri ktorej v máji 1937 zahynulo 35 ľudí.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia