Slovenskí mladí vynálezcovia bodujú na medzinárodných súťažiach

Dva študentské tímy z Fakulty informatiky a informačných technológií STU sa dostali medzi najlepších na súťaži Imagine Cup. Pred rokom tu zase bodoval Speekle, z ktorého sa neskôr stal úspešný startup.

Slovenskí mladí vynálezcovia bodujú na medzinárodných súťažiach

Ilustračná fotografia, zdroj: wikimedia.commons, Daria Romanova

Jedným z dvoch úspešných tímov je Real Deal. Tvoria ho študenti Filip Mikle, Matej Minárik, Juraj Slavíček a Martin Tamajka. Rozhodli sa vyvinúť lacné zariadenie na 3D skenovanie interiérov.

Mladí konštruktéri využívajú zariadenie Kinect, ktorému pridali ďalšie funkcionality. Zároveň vyvíjajú softvér, ktorý umožní spájať zozbierané údaje so snímkami a zredukovať ich rozsah tak, aby bol publikovateľný na webe a potom umožnil zákazníkom jednoduché ovládanie 3D modelu.

„Ak sa s našou technológiou poprechádza realitný maklér po byte, zariadenie a softvér vytvorí 3D model a upraví ho do podoby a veľkosti, ktorú možno zverejniť na webe. Ďalšie funkcie systému by mohli rozšíriť ponuku realitných kancelárii. Systém by totiž umožňoval zákazníkom, ktorí prejavia o kúpu bytu či domu záujem, „pohrať sa“ s interiérom a priestor si upravovať - vymeniť nábytok, zmeniť farby, posunúť steny,“ hovorí Jakub Šimko, ktorý vedie tím študentov.

Projekt má už teraz veľký potenciál premeniť sa na ďalší úspešný startup.

Pomôcka pre fyzioterapeutov

Druhý tím LeapKin zase vyvíja počítačové hry pre deti s obmedzenými schopnosťami pohybu. V jednej hre napríklad ovláda hráč jemným pohybom ruky lietadlo pri lete v členitom priestore kameňolomu. Spoluhráč pohybom zápästia ovláda streľbu.

Študenti Kamil Burda, Rudolf Grežo, Marek Hasin a Lukáš Kohútka pripravujú aj hru, ktorá bude simulovať uchopenie predmetov, čo je tiež jeden z častých cieľov terapie u týchto pacientov. Tím konzultuje vývoj hier s fyzioterapeutkami z Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

„Vyvíjame terapeutické hry pre deti s pohybovým postihnutím. Cieľom je podporiť u nich rozvoj hrubej aj jemnej motoriky a prínosom je aj podpora sociálneho kontaktu. Keďže tieto deti majú menšie možnosti stretávať sa s rovesníkmi, naše hry vyžadujú spoluprácu aspoň dvoch hráčov,“ hovorí Martin Nagy, ktorý tím študentov vedie.

„Herná platforma, ktorú vyvíjame, bude zároveň zdrojom informácii pre terapeutov. Cieľom je, aby vyhodnocovala progres hráčov, zlepšenia ich pohybov a pohyby bez zaváhania,“ dodáva.

Rýchlo a zbesilo

Inú súťaž Freescale Cup organizuje významný svetový výrobca polovodičov, firma Freescale, Inc. Úlohou súťažiacich je naprogramovať model autíčka tak, aby sa dokázalo adaptovať na neznámu trať vyznačenú čiernym vodiacim pásikom a prejsť ju čo najrýchlejšie. Autíčko musí byť úplne autonómne a od štartu už do jeho pohybu nesmie človek nijak zasahovať.

Študenti tímu FEI-minetors z Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave zvíťazili už vlani. Po miernej obnove tímu (Marek Lászlo, Norbert Gál a Andrej Lenčucha) a podstatnom zlepšení konštrukcie autíčka nasledovali stovky testovacích jázd, v ktorých zlepšovali vlastnosti riadiaceho algoritmu. Kvalita súperov oproti minulému roku narástla, ale aj tak zvíťazili s náskokom 0,3 sekundy pred druhým tímom z Univerzity v Turíne.

Úspešnému absolvovaniu súťažnej trate predchádzali desiatky hodín náročnej práce. Všetci študenti síce dostali rovnaký základ - podvozok s motormi, kameru a riadiacu jednotku od firmy Freescale, ale zvyšok si museli spraviť sami.

,,Navrhli a postavili sme celkom novú dosku s elektronikou, pretože sme videli, že ostatné tímy napredujú a nebude nám stačiť to, s čím sme vlani zvíťazili. Najviac problémov sme mali aj tento rok so spracovaním obrazu z riadkovej kamery, tak aby naozaj v každej situácii poskytla správny obraz.'' hovorí Marek Lászlo, člen víťazného tímu.

„Problémom bolo najmä správne vedenie autíčka po prekonaní mostíka, pretože v tej rýchlosti sme nachvíľu stratili kontakt s dráhou a jej opustenie čo len jedným kolesom znamená okamžitú diskvalifikáciu,“ dopĺňa ho ďalší člen tímu, Norbert Gál.

Študentov teraz čaká príprava na svetový šampionát, ktorý sa uskutoční koncom augusta na Univerzite Hanyang v Soule.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia