FOTO: Pozrite sa s nami do vnútra Atómových elektrární Mochovce

— Zuzana Vitková

Predbežný dátum spustenia tretieho a štvrtého bloku Atómových elektrární Mochovce (EMO) je stanovený na rok 2017. Do zatiaľ nefunkčného „srdca“ i „mozgu“ elektrárne sa môžete pozrieť cez nasledujúce fotografie.

FOTO: Pozrite sa s nami do vnútra Atómových elektrární Mochovce

V areáli rozostavaných blokov elektrárne Mochovce, foto: Zuzana Vitková

V areáli Mochoviec sa nachádzajú štyri bloky atómových elektrární s tlakovodnými reaktormi. Prvý blok elektrárne dodáva do siete elektrickú energiu od leta 1998, druhý blok od konca roku 1999. Každý blok AE Mochovce vyrobí ročne vyše 3 000 GWh elektrickej energie, čo pokrýva približne 11 % spotreby elektrickej energie na Slovensku.

Výstavba 3. a 4. bloku Mochoviec bola spustená ešte v roku 1985, no pre nedostatok peňazí sa v roku 1992 zastavila. So stavebnými prácami sa opätovne začalo v roku 2008 a na začiatku bolo v pláne spustiť prevádzku blokov do roku 2013.

Plánované dokončenie sa však neskôr preložilo na roky 2015 respektíve 2016 a v súčasnosti je predbežný termín ukončenia prác stanovený na koniec roku 2016.

Podľa vedenia elektrární je momentálne hotových 80% tretieho bloku a 60% štvrtého bloku, čo sú v celkovom meradle približne dve tretiny dostavby. Plány výstavby sa podľa elektrární pretiahli hlavne kvôli implementácii sprísnených bezpečnostných inovácií, či kvôli záťažovým testom po nešťastí v japonskej jadrovej elektrárni Fukišima.

Pozrite sa s nami na miesta, ktoré budú mať po dokončení výstavby a následnom spustení výkon približne tisíc megawattov...

 mochovce ilustrak

V areáli staveniska

 mochovce reaktor

Reaktorová sála nazývaná aj srdce elektrárne. Pod plachtami sa nachádzajú reaktorové časti. Musia byť zakryté, aby sa nepoškodili prašným prostredím staveniska.

 mochovce tlakovanadoba

Tlaková nádoba, do ktorej sa postupne vkladajú časti reaktora.

 mochovce reaktor detail

Na stavenisku je potrebné dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia.

 mochovce bazen

Bazén na ochladzovanie paliva. Palivo sa v ňom ochladzuje 4-5 rokov, kým sa s ním dá ďalej manipulovať.

 mochovce sachta

Šachta na prepravu čerstvého, alebo vyhoretého paliva. Po spustení reaktorov už samozrejme funguje bez ľudí, ktorých je vidieť na fotke.

 mochovce dozorna

Bloková dozorňa, alebo aj mozog elektrárne. Od tej, ktorá funguje v dostavanej časti sa líši kombináciou digitálneho a analógového systému.

 mochovce ilustrak 2

 V areáli staveniska

mochovce plot

Rozostavané bloky pravdepodobne patria k najstráženejším staveniskám na Slovensku

mochovce strojovna

Strojovňa elektrární, ktorá je spoločná pre všetky 4 bloky

mochovce veze

Chladiace veže, v ktorých sa chladí demineralizovanou vodou. Celá elektráreň stojí na monolitickej skalnej platni, vďaka čomu by mala byť stabilná aj v prípade silného zemetrasenia.

poriadok na pracovisku

Motivačný plagát :)

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia