rozhovor Ekologické problémy dokážeme vyriešiť aj fyzikou

— Frédérique Hazéová

Alternatívne zdroje energie pre nás nie sú ničím novým, ale vedeli ste, že jedným z týchto zdrojov môže byť aj teplo, ktoré si počas celého roka naakumulujete vo vlastných zásobníkoch? Michal Gottwald z Výskumného centra Žilinskej univerzity nám porozprával o svojom zemnom tepelnom akumulátore, ktorý je vo svojej sfére priekopníkom. S technológiou sa so spolupracovníkmi prihlásili aj do súťaže StartupAwards.SK.

Ekologické problémy dokážeme vyriešiť aj fyzikou

Model znázorňujúci rozloženie tepla v zemnom tepelnom akumulátore.

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society. Slávnostné vyvrcholenie súťaže sa uskutoční v piatok 21. novembra 2014 v Slovenskom národnom divadle. Na science.sk vám postupne predstavíme všetkých finalistov v kategórii veda.

Akumulácia tepla nie je úplne neznámy pojem, ako však funguje váš systém a čím je originálny?
Pri akumulácii tepla existujú dva spôsoby – hlbinná a povrchová. V našej technológii kombinujeme doterajšie skúsenosti s oboma.

Berieme si výhody z hlbinnej, čo je neobmedzený objem akumulačnej masy a kombinujeme to s plusmi povrchových systémov, ktoré sa dajú izolovať a je k ním dobrý prístup.

Tým pádom môžeme akumulovať pomerne veľkú časť solárnych ziskov, ktoré sa nám nazhromaždia počas roka a následne môžeme pokryť až 100% vykurovania pre domy. Zatiaľ nemáme ambície pokrývať aj spotrebu teplej vody, ale už vykurovanie samo o sebe je veľké plus.

Čiže v zime môžeme využiť teplo, ktoré sme si nazhromažďovali od jari do jesene?
Áno. Teoreticky to akumuluje aj cez zimu, dajú sa používať trojcestné ventily, ktoré prvú časť tepla zo solárnych zdrojov používajú na vykurovanie alebo ohrev vody a nadbytky zhromažďujú.

Okrem toho však takéto teplo nemusí pochádzať len zo solárnych zdrojov. Môžu to byť akékoľvek nadbytky z krbu alebo z iného zdroja v domácnosti a dá sa tam spotrebovať akýkoľvek prísun tepla. My však už neriešime aká je v tom dome technológia, na to sú odborníci z iných odborov.

Chceli by ste technológiu posunúť na trh, aby sa využívala aj v bežných domácnostiach?
Samozrejme. Ideálne by bolo, ak by bola možno aj nejaká celoeurópska legislatívna opora, pretože akumulačná zložka je užitočná, objektívne šetrí energie, šetrí peniaze a šetrí aj životné prostredie. Takže si dokážem predstaviť, že by to bolo legislatívne zakotvené ako povinná zložka novostavieb, alebo dokonca aj energetických vylepšení už stojacich domov.

Ešte však nevieme akou formou to chceme riešiť, či vybudujeme firmu, ktorá bude bagrovať hlinu po celom svete a implantovať systémy, či budeme robiť skôr poradenstvo, audity alebo niečo iné. To všetko si ešte potrebujeme ujasniť.

heat accumulator prvy vykop archiv Michal Gottwald
Zahájenie prác na testovacom zemnom akumulátore v areáli Žilinskej univerzity. 

Koľko bude takýto systém v priemere stáť?
Vyzerá to tak, že cena bude asi okolo 20% z ceny konvenčných systémov, ktoré zabezpečujú sebestačnosť vykurovania objektov.

Prečo ste sa rozhodli venovať práve tejto problematike?
Pretože sme narazili na problémy s pasívnymi domami – so „zero domami“. Na Zemi sú ekologické problémy a my ich dokážeme riešiť fyzikálne. Zaoberáme sa tým už dlhodobo, odjakživa sme stavbári.

Máte už nadviazanú nejakú spoluprácu s ďalšími partnermi alebo ste stále v štádiu vývoja?
Ide to tak dvojkoľajovo, paralelne – sme v štádiu vývoja, ale máme aj partnerov, sponzorov, ktorých to zaujalo. Máme podané aj nejaké patentové prihlášky a podobne.

Takže systém stále zdokonaľujete?
Áno, neustále ho vylepšujeme, potrebujeme ho reálne postaviť v mierke 1:1, dlhodobo merať a podobne. Sú to dlhodobé záležitosti. Akumulátor sa tepelne stabilizuje za tri až štyri roky, takže zatiaľ nemáme tak dlhodobé dáta, ako by sme chceli.

Prečo ste sa rozhodli prihlásiť do súťaže StartupAwards.SK?
Povedal by som, že sme dostali sme isté povzbudenie, keďže sme to predtým vôbec neplánovali. Vyhrali sme totiž v lokálnej súťaži Research Star a na základe toho podnetu sme sa prihlásili aj do StartupAwards.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia