Superpočítač Aurel urobí 130 biliónov operácií za sekundu

— Zuzana Vitková

Zadýchava sa váš počítač už pri otvorení viacerých okien v internetovom prehliadači? Prvý slovenský superpočítač má výkon ako približne 4 000 bežných počítačov dokopy. Pri spustení v roku 2012 patril medzi svetovú špičku. Od utorka sa jeho výkon zvýšil približne o tretinu.

Superpočítač Aurel urobí 130 biliónov operácií za sekundu

Superpočítač Aurel zvnútra, foto: SAV

Superpočítač je všeobecné označenie pre veľmi výkonný počítač alebo počítačový systém. Hranica, kedy možno počítač označiť ako superpočítač, nie je presne daná, v niektorých prameňoch sa hovorí o minimálne desaťnásobne vyššom výkone oproti bežne dostupným počítačom.

Architektúra superpočítačov je postavená na princípe veľkého množstva spolupracujúcich jednoduchých elementov, ktoré vytvárajú zložité štruktúry. Jednotlivé časti sú prepájané podobne ako počítačové siete.
zdroj: wikipedia

Na slávnostnom uvedení počítača do prevádzky sa vo Výpočtovom stredisku SAV stretli zástupcovia vedeckých a akademických inštitúcií, ktoré superpočítač využívajú. Vylepšeného Aurela „pokrstil“ minister rezortu školstva Peter Pellegrini tým, že mu zadal prvú úlohu.

„Symbolickým spustením prvej úlohy sme odštartovali využívanie rozšíreného Aurela. Verím, že bude robiť dobrú službu a posunie slovenskú vedu o krok ďalej,“ povedal k oficiálnemu spusteniu predseda SAV Jaromír Pastorek.

Zoznámte sa s Aurelom

Počítač, ktorý je v prevádzke Výpočtového strediska SAV od roku 2012 nesie meno po slovenskom vynálezcovi Aurelovi Stodolovi. V čase spustenia obsadil 335. miesto v rebríčku vtedy najvýkonnejších počítačov sveta, ktorý zverejňuje stránka top500.org.

V rámci plánovaného vylepšovania počítača pribudlo 1024 procesorových jadier, zvýšila sa mu pružnosť výpočtov a približne o tretinu aj výkon. Kúpu aj vylepšenie Aurela financovala akadémia kompletne zo štrukturálnych fondov.

„V druhej etape budovania infraštruktúry pre vysokovýkonné počítanie sme pre slovenských vedcov a výskumníkov získali výpočtový systém, ktorý po rozšírení disponuje viac ako 4 000 výpočtovými jadrami, 32 terabajtami RAM pamäte, 225 terabajtami internej a 600 terabajtami externej diskovej kapacity,“ vysvetľuje riaditeľ Výpočtového strediska SAV Tomáš Lacko. „Aurel tak teraz poskytuje približne 130 teraflops špičkového výpočtového výkonu,“ pokračuje.

Jednotka FLOPS pritom predstavuje počet operácií za sekundu. Počítač teda vykoná až 130 biliónov operácií za jednu sekundu.

Siaha vaša predstavivosť len po niekoľko terabajtov? Pozrite si porovnanie vlastností Aurela a klasického PC.


aurel final final

autor: Zuzana Vitková

 

Nielen pre informatikov
Aurela za necelé dva roky fungovania využilo zhruba sto používateľov v šesťdesiatich troch projektoch v oblastiach vedy a výskumu. Bezplatné využitie superpočítača, napríklad pri simulovaných experimentoch, využívajú okrem SAV aj partnerské univerzity.

„Čo nás však teší ešte viac, je skutočnosť, že superpočítač začínajú využívať aj výskumno-vývojové pracoviská mimo SAV a univerzít,“ povedal riaditeľ Výpočtového strediska SAV Tomáš Lacko.

Počítač neslúži len na simulácie experimentov v rámci informatiky či matematiky. Uplatnenie nájde aj v prírodných vedách, behaviorálnej ekonomike, pri skúmaní javov v sociológii či pri modelovaní rôznych skupinových situácií, na základe ktorých sa navrhujú napríklad únikové východy na štadiónoch.

„Na superpočítači Aurel sa zameriavame na vyhodnocovanie molekulárno-biologických dát v rámci štúdií zameraných na systematiku, evolúciu a populačnú genetiku voľne rastúcich rastlín,“ hovorí Dušan Senko z Botanického ústavu SAV. Prostredníctvom spracovávania dát vedci zisťujú napríklad populačnú štruktúru rastlín, ich kríženie či príbuzenské vzťahy.

Ako Aurel funguje?

superpocitac

autor: Frederique Házeová

 

Superpočítač verzus Megasuper počítač

Aurel je síce výkonnejší ako pred dvoma rokmi, ale ani ostatné superpočítace nestagnovali, a tak sa paradoxne v porovnaní s ostatnými o niečo „prepadol“.

V rebríčku top 500 počítačov sveta, ktorý vychádza dvakrát ročne, sa objavil v roku 2012 a neskôr z neho vypadol. Posledná verzia Top 500 vyšla 18. novembra, presne v deň spustenia „vylepšeného Aurela“. Nevedno teda, či sa rátalo s jeho starými alebo novými parametrami. Napriek tomu je aj krátke umiestnenie slovenského počítača v rebríčku veľmi prestížne.

Aktuálne sa Aurel svojím výkonom radí podľa Slovenskej akadémie vied medzi približne TOP 130 superpočítačov v rámci Európy a v rámci východnej Európy je v prvej desiatke (výkonnejšie počítače sú len v Rusku a Poľsku).

O prvenstvo v tom, kto bude mať najsilnejší superpočítač, dlhodobo bojujú USA a Čína. Na prvom mieste sa už dva roky drží čínsky počítač Tianhe-2. Počítač, ktorého názvom je „mliečna dráha“, má výkon 33.86 petaflops. To znamená, že urobí viac ako 33 quadriliónov operácií za sekundu. Je teda 260-krát výkonnejší ako Aurel.

USA však už oznámili stavbu nového superpočítača s názvom „Summit“, ktorý by mal mať výkon až 300 petaflops. Rozdiely medzi prvou desiatkou najvýkonnejších počítačov sa tak v budúcnosti pravdepodobne priepastne zväčšia. Na porovnanie, druhý najsilnejší počítač na svete, americký „Titan“, má výkon „iba“ 17,59 petaflops.

Aurel superpocitac VS SAV 01 full size

Superpočítač Aurel zvonku pripomína skriňu, foto: SAV
Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia