Do amerického Green Bank utekajú pred rádiovými vlnami

Pasú sa tu kravy, okolo prechádza terénny voz, ale inak je tu už znova ticho. Pokoj v Green Bank v Západnej Virgínii nenaruší žiadny neprimeraný zvuk. Mobilné telefóny a wi-fi sú tu zakázané, k veľkej radosti ľudí, ktorí sa sem uchýlili, pretože im vadí elektromagnetické žiarenie, píše agentúra AFP.

Do amerického Green Bank utekajú pred rádiovými vlnami

Rádioteleskop v Green Bank, zdroj: flickr.com, Jiuguang Wang

„Ak by sme prišli o rádioteleskop, boli by sme stratení," hovorí päťdesiattriročný Charles Meckna, ktorý si práve vyrába záhradný altánok v záhrade pri svojom malom dome v obci vzdialenej 350 kilometrov východne od Washingtonu.

Prisťahoval sa sem tento rok v júli z Nebrasky v centrálnej časti USA, aby utiekol pred elektromagnetickými vlnami, ktoré mu podľa jeho slov spôsobili ťažké ochorenie. Za teleskop je veľmi  vďačný.

Green Bank so svojimi 143 obyvateľmi a jeho okolie v okrese Pocahontas v Apalačskom pohorí totiž ležia v takzvanej Quiet Zone. Tá tu bola vyhlásená v roku 1958, aby chránila zariadenie tunajšieho  teleskopu.

Tento rádioteleskop vysoký 150 metrov dňom i nocou zachytáva signály z vesmíru. „Študujeme tu cyklus života hviezd niekoľko sekúnd po Veľkom tresku a gravitačné vlny," vysvetľuje Mike Holstine z Národného rádiového astronomického observatória (NRAO).

„Je to najcitlivejší rádioteleskop na svete. Môže zachytiť signál rovnajúci sa energii snehovej vločky, ktorá sa dotkne zeme. Z týchto dôvodov musí byť okolo mimoriadne ticho," zdôrazňuje.

Preto tu na rozlohe 33.000 kilometrov štvorcových americká vláda vyhlásila National Radio Quiet Zone, teda zónu, kde sú zakázané či prísne obmedzené prístroje produkujúce rádiové vlny, ako je wi-fi, mobilný telefón či mikrovlnné rúry.

Do tejto oblasti bez rádiových vĺn sa prisťahovali desiatky obetí elektromagnetickej hypersenzibility, ako je Charles Meckna.

Bývalý stavbár býva s manželkou niekoľko kilometrov od teleskopu. Ochorel začiatkom 90. rokov minulého storočia a trvalo veľmi dlho než sa zistilo, že problémy súvisia s jeho mobilným telefónom.

„Môj lekár mi zo začiatku predpisoval antidepresíva," hovorí Meckna. Hneď ako sa priblížil k dosahu wi-fi, zvracal, trpel migrénou a srdečnou arytmiou. „Tu je mi oveľa lepšie, začal som nový život," zdôrazňuje Meckna, ktorý sa tu však cíti tak trochu ako zajatec.

Päťdesiatročná Diane Schouová začala mať problémy, keď pri jej farme v štáte Iowa v centrálnej časti Spojených štátov postavili retranslačnú stanicu. „Nemala som na výber. Ak by som sa sem neodsťahovala, trpela by som stále migrénami," hovorí. V Green Bank žije od roku 2007.

Mala tak silné bolesti, že jedno obdobie žila v akejsi Faradayovej klietke, ktorú jej skonštruoval manžel a kde nepôsobilo žiadne elektromagnetické či elektrické pole.

O elektromagnetickej hypersenzibilite, ktorá vyvoláva rastúce znepokojenie v čoraz viac prepojenom  svete, hovorí aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ale neuznáva ju ako chorobu. Na svojej  internetovej stránke WHO oznámila, že v roku 2016 pristúpi k zhodnoteniu rizík vznikajúcich používaním mobilných telefónov, ktorých počet sa vo svete odhaduje na 6,9 miliardy.

Pri benzínovej pumpe s občerstvením Trent's, necelý kilometer od teleskopu, ľuďom nevadí, že mobilný telefón nemajú. „Nikdy sme ho nemali, a tak nám nijak nechýba," smeje sa pokladníčka  Betty Mullenaxová.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia