Deň bezpečnejšieho internetu má prispieť aj k ochrane detí

— Frédérique Hazéová

Nezastaviteľný internet so sebou prináša aj čoraz väčšie riziká. Jeho užívatelia by preto mali viac dbať na internetovú bezpečnosť, čo sa podľa údajov štatistického úradu Európskej únie aj deje. K príležitosti Dňa bezpečnejšieho internetu, ktorý dnes oslavujeme, zverejnil Eurostat najnovší prieskum zameraný práve na túto tému.

Deň bezpečnejšieho internetu má prispieť aj k ochrane detí

Ilustračný obrázok, zdroj: freepik.com/Perspecsys Photos

Deň bezpečnejšieho internetu, ktorý pripadá na 9. február, má podporovať bezpečnejšie a zodpovednejšie používanie online technológií a mobilov, a to najmä u detí a mládeže.

Z posledného zverejneného prieskumu Eurostatu pritom vychádza, že v Európskej únii v roku 2015 narazilo na bezpečnostné problémy na internete zhruba 25 percent jeho používateľov. Mohlo pritom ísť o vírusové útoky, peňažné straty, zneužitie osobných údajov, či vstup detí na nevhodné webové stránky. 

Práve kvôli obavám z podobných rizík sa niektorí užívatelia v uplynulom roku vyhýbali niektorým činnostiam, ako napríklad nakupovaniu cez internet, využívaniu online bankovníctva, alebo pripájaniu sa na internetové siete mimo domácnosti. 

Podľa výsledkov prieskumu sa na Slovensku v priebehu posledných piatich rokov výrazne znížil počet úspešných vírusových útokov a nakazení, čo ale neplatí pre všetky krajiny EÚ. V najhoršie umiestnenom Chorvátsku ich počet naopak stúpol, napriek klesajúcej tendencii európskeho priemeru.

Pokiaľ vás téma zaujala a radi by ste zistili, ako sa k internetovej bezpečnosti stavajú obyvatelia krajín Európskej únie, kompletné výsledky prieskumu nájdete tu

cybersec inografika

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia