rozhovor Smartfóny pre nevidiacich – zaviažte si oči a nájdite lavičku

— Frédérique Hazéová

S najnovšími dotykovými telefónmi sa niektorí musia učiť pracovať o niečo dlhšie, a to na svoje obrazovky väčšinou aj dobre vidia. Pokiaľ ste navyše nevidiaci, náročnosť ich používania sa ešte niekoľkonásobne zvyšuje. S Romanom Martinovičom, vedúcim projektu COrvus, sme sa rozprávali o tom, ako môže ich aplikácia nevidiacim pomôcť, aj ako sa na nej odzrkadľuje, že jej tvorcovia majú sami poškodený zrak.

Smartfóny pre nevidiacich – zaviažte si oči a nájdite lavičku

Foto: archív COrvus

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society. Slávnostné vyvrcholenie súťaže sa uskutočnilo v piatok 2. decembra 2016. V našej sérii vám postupne prinášame rozhovory s niektorými z finalistov SASK2016.

Ako sa cíti nevidiaci, ktorí sa snaží narábať s inteligentným telefónom?
Predstavte si, že stojíte uprostred krásneho, no rozľahlého námestia, kde sú rôzne rozostavané lavičky, smetné koše, kvetináče a podobne. V tom vám niekto zaviaže oči a povie – choď a nájdi túto konkrétnu lavičku. Ak by ste videli, zamierili by ste rovno k nej a do pár sekúnd by ste tam boli. Ak ale nevidíte a nemáte sa čoho chytiť, blúdite v otvorenom priestore.

Občas o niečo zakopnete, prehmatáte všetky nájdené predmety a ak budete mať šťastie, tak tú lavičku časom nájdete. Potrebujete k tomu ale veľa šikovnosti, alebo šťastia a oveľa viac času. Je však vysoko pravdepodobné, že po istom čase jednoducho ostanete bezradne stáť a úlohu vzdáte.

To je presne situácia, do ktorej sa dostali nevidiaci s príchodom smartfónov s dotykovou obrazovkou. Hladký displej bez tlačidiel je námestím, na ktorom nevidiaci bez kontroly zraku hľadajú ikony, texty, aj písmená.

Ako sa s touto úlohou vyrovnávajú?
Zhruba dvadsať percent z nich to nakoniec zvládne, vďaka zabudovanému čítaču, ktorý im povie, čo majú práve pod prstom. Pre neporovnateľne väčšiu skupinu nevidiacich a ťažko slabozrakých je to však veľmi ťažké, až nemožné. Práve pre nich je tu COrvus. Set aplikácií, ktorý im sprístupní všetku funkcionalitu smartfónov, a to bez ohľadu na ich digitálne zručnosti.

Pre COrvus nie je dôležité, aby ste prstom vyhľadali konkrétne miesto, dôležité je len to, aké pohyby na obrazovke vykonávate. COrvus zároveň dáva hlasovú spätnú väzbu o tom, čo je práve na obrazovke. Nevidiaci tak môžu používať smartfóny, a to veľmi jednoducho a efektívne.

Riešime teda problém mobilnej komunikácie ľudí so zrakovým postihnutím, ale vďaka inteligencii moderných telefónov aj problém bezpečnosti nevidiacich, ich orientácie, samostatnosti, či sebaobsluhy.

Kto z vášho tímu prišiel s myšlienkou vytvoriť tento produkt?
Neviem už presne, či to bol náš hlavný programátor Peťo, alebo ja, ale táto myšlienka prvýkrát uzrela svetlo sveta v apríli 2013, vo vlaku z Prahy. S naším českým partnerom sme tam riešili čím nahradíme tlačidlové telefóny s OS Symbian, ktoré boli vďaka špeciálnemu softvéru s hlasovou odozvou nenahraditeľnou pomôckou nevidiacich.

Posledný telefón so Symbianom bol vyrobený koncom roku 2012 a nevidiaci nevedeli, čo bude ďalej. Dotykovú plochu nastupujúcich smarfónov sme sa najskôr snažili rozdeľovať kadejakými plastovými mriežkami. V ten deň nám však došlo, že problém dotykových obrazoviek nespočíva v ich hladkej ploche, ale v tom, že od vás aplikácie vyžadujú, aby ste sa dotkli toho, či onoho miesta na obrazovke.

Vtedy sme ešte vôbec netušili, ako bude COrvus nakoniec vyzerať a čakali nás ešte tri roky vývoja, kým sa začal reálne predávať. Dnes vývoj pokračuje a okrem rozširujúcej sa funkcionality musíme reagovať aj na nové verzie operačného systému a podobne.

Váš produkt pozostáva z dvoch častí – COrvus Prostredie a COrvus Čítač. Sú od seba závislé, alebo sú využiteľné aj samostatne?
Obe súčasti COrvusu, špeciálne prostredie aj čítač obrazovky sú súčasťou jedného balíka a navzájom sa dopĺňajú a spolupracujú. Pre pokročilejších používateľov, ktorých ale nie je veľa, by za istých okolností mohol postačovať len čítač a nevylučujeme, že ho niekedy uvoľníme aj ako samostatnú aplikáciu. Sila COrvusu je však práve v kombinácii čítača a špeciálneho prostredia, vďaka ktorej dokáže používateľ pracovať s dotykovou obrazovkou najefektívnejšie.

corvus obrazovka
Foto: COrvus

Čo si pod COrvus Prostredím môžeme predstaviť? Ako to presne vyzerá, keď chce pomocou neho nevidiaci pracovať s mobilným telefónom?
Ide o set aplikácií a modulov vyvinutých s dôrazom na jednoduché a rýchle ovládanie bez potreby zrakovej kontroly. V špeciálnom prostredí je úplne jedno, kde sa obrazovky mobilného telefónu dotýkate, dôležité je to, aké gestá vykonávate. Na displeji je vždy zobrazená len jedna z funkcií a na ďalšiu môžete prejsť švihnutím dole. Ako pri listovaní zoznamom.

Švih hore vás vráti na predchádzajúcu položku. Ak chcete do danej položky vstúpiť, jednoducho dvakrát ťuknete prstom kdekoľvek na obrazovke. Do takejto „stromovej“ štruktúry sú roztriedené všetky funkcie COrvus Prostredia a čitateľom môže byť takýto prístup známy zo starších tlačidlových telefónov.

Na mobiloch majú niekedy aj vidiaci problém trafiť sa do jednotlivých písmeniek. Ako riešite tento problém?
Pri písaní má používateľ na výber niekoľko klávesníc. Tú najzaujímavejšiu je tvarom opäť možné prirovnať ku klasickým tlačidlovým telefónom, ktoré si nevidiaci ešte dobre pamätajú. Funguje tak, že kdekoľvek na obrazovke, kde položíte prst, je akoby číslo 5. Ak potom potiahnete ktorýmkoľvek smerom, budú sa vám postupne vypisovať písmená, ktoré boli priradené k jednotlivým čísliciam na starých telefónoch.

Keď teda položíte a potiahnete prst smerom hore, ocitnete sa akoby na dvojke a budú sa vám postupne zobrazovať písmená A, B, C. Keď prst uvoľníte, aktuálne písmeno sa zapíše.

S prekvapením sme zistili, že takéto používanie dotykových telefónov môže byť pre nevidiacich ešte rýchlejšie, ako staré hovoriace tlačidlové telefóny. Viacero našich testerov tvrdí, že sa prechodu na dotykový displej báli, ale vďaka COrvusu ho zvládli tak, že by sa už nechceli vrátiť k pôvodným hovoriacim telefónom s OS Symbian.

Čo všetko teda nevidiaci môžu využívať?
Vďaka špeciálnemu prostrediu môžu rýchlo a jednoducho telefonovať, čítať aj písať SMSky, pracovať s kontaktmi, registrom hovorov, elektronickou poštou, kalendárom, budíkom, písať, čítať a nahrávať textové aj audio poznámky, čítať elektronické knihy v textovom i audio formáte, počúvať hudbu, počítať na kalkulačke, aj s „vedeckými“ funkciami, spravovať súbory, hrať hry, nastavovať profily či kopu iných nastavení.

Môžu aj identifikovať zdroj svetla, čo môže byť užitočné ak napríklad potrebujú zistiť, či nezabudli zhasnúť lampu, alebo aké svetlé prádlo dávajú do pračky. Slabozrakým zase pomáha baterka. V najbližšej verzii bude aj modul pre športovcov a identifikátor označených predmetov, ktorý pomocou QR kódov dokáže nevidiacemu poradiť aké potraviny vytiahol z chladničky, či aký kompót práve otvára. Najťažšie bolo vytvoriť dobrú umelú inteligenciu. Funkcionalita už pribúda veľmi rýchlo.

V čom sa od Prostredia líši Čítač?
Špeciálne prostredie nikdy nemôže obsahovať tisícky možností, ako nájdete v aplikáciách na Google Play. Preto sa riešenie formou špeciálneho, no izolovaného prostredia, ktoré obsahuje len nejakú obmedzenú sadu funkcií, časom stáva obmedzujúcim.

Na Google Play je veľa skvelých nástrojov, ktoré môžeme využiť pre zvýšenie našej samostatnosti. Či už sú to appky špeciálne pre nás, napríklad na navigáciu, či rozpoznávanie predmetov, alebo bežné programy, ktoré nás informujú a dostávajú z izolácie. Internetový prehliadač, sociálne siete, YouTube, cestovné poriadky a podobne.

Špeciálne prostredie je pre nás dôležité pri činnostiach, ktoré chceme robiť jednoducho a rýchlo. Keď ale chceme niečo viac, môžeme používať aj bežné aplikácie Androidu, kde sa pohybujeme vďaka COrvus Čítaču švihaním a ďalšími jednoduchými gestami a tiež dostávame hlasovú spätnú väzbu. Čítač je dôležitý aj pre dialógové okná Androidu, ako napríklad informácia o vybíjajúcej sa batérii, či dialóg na vypnutie telefónu a podobne.

corvus telo
Foto: archív COrvus

Kde môžu užívatelia vašu aplikáciu nájsť?
Na našej stránke sa dá program stiahnuť a používať v takzvanom 10 minútovom režime. To je dosť na to, aby ste si priamo z COrvusu vyžiadali aktiváciu dema, s ktorým môžete po dobu jedného mesiaca bez obmedzení pracovať, experimentovať a dobre sa s programom oboznámiť. Potom sa môžete obrátiť na nás, alebo ktoréhokoľvek z našich predajcov, ktorý vám po zaplatení zašle aktivačnú SMSku na ďalšie používanie.

Na stránke sa tiež nachádza viacero príručiek, všetky sú však textové. Potrebuje nevidiaci asistenciu na to, aby sa so systémom naučil pracovať?
Textové príručky nie sú problém, keďže nevidiaci majú počítače s hlasovým výstupom. Ten im naše materiály ľahko a zrozumiteľne prečíta. Okrem toho môžu využiť aj vstavaného kontextového pomocníka, ktorý im priamo v COrvuse poradí, čo majú robiť. Stačí na to jednoduché gesto.

Ak by ale aj napriek tomu potrebovali nejakú pomoc, či zaškolenie, môžu sa obrátiť na nás, alebo na sieť krajských stredísk Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Skúšali vašu aplikáciu aj vidiaci ľudia? Je to pre nich náročnejšie?
Nevidiaci smartfón ovládajú inak a musia si na to chvíľku zvykať. Máme ale aj používateľov bez zrakového postihnutia, ktorí si COrvus nevedia vynachváliť, čo nás veľmi teší. Nielen seniori, ktorým ponúka veľmi jednoduché rozhranie, a pre nás tvoria zaujímavý potenciálny trh, ale aj takzvaní „praktici“, ktorí nestoja o prostredie plné efektov a okrasných čačiek. Svoj smartfón chcú predovšetkým rýchlo a efektívne používať.

Pomáha vám pri vývoji aj skutočnosť, že takmer celý váš tím tvoria ľudia s ťažkým zrakovým postihnutím?
Určite. Umožňuje nám to navrhovať riešenia, ktoré sú naozaj účinné a navyše sme skutočne motivovaní, keďže riešime aj vlastný problém. Je mnoho pomôcok pre nevidiacich, ktoré končia v skrini, pretože pre tvorcov bez zrakového postihnutia je ťažké vžiť sa do našej situácie, správne identifikovať problém a nájsť efektívne riešenie.

Často sa nás napríklad pýtajú, prečo sme hneď nezaviedli ovládanie a písanie hlasom. Je to fajn hračka, ale rozpoznávanie hlasu v slovenčine je dnes dostupné len v on-line verzii a aj keď máte ideálne podmienky, tichú miestnosť a podobne, chybovosť je ešte stále dosť veľká. Svoj smartfón potrebujeme používať rovnako ako vidiaci ľudia – všade. Aj v hlučnejšom autobuse a aj na dedine, kde internet ešte stále nie je dosť rýchly.

Čo očakávate od vašej účasti v Startup Awards?
Asi to, čo každý iný prihlásený projekt. Že sa nám aj vďaka StartUp Awards ľahšie podarí nájsť investora. COrvus je veľmi potrebný projekt a vďaka tomu, že ide o už vyvinuté riešenie, ktoré má za sebou aj prvé predaje, vieme dokázať, že je vo svete žiadaný. Veď napríklad v Česku sa COrvus predáva asi najlepšie, aj napriek tomu, že je to domovská krajina nášho hlavného konkurenta.

Vzhľadom na to, že trh s pomôckami pre nevidiacich nie je veľký, náš projekt bude ziskový len vtedy, ak sa dostane minimálne do jednej tretiny krajín Európy. To chce dodatočné investície, marketing, prezentácie, medzinárodné výstavy a podobne. Preto hľadáme partnera, ktorý vzhľadom na špecifiká trhu nehľadá len možnosť rýchleho zisku, ale je preňho dôležitý aj sociálny rozmer jeho investície.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia