Vedci našli na dne Indického oceánu kontinent

Minikontinent, ktorý vedci pomenovali Maurícia, mohol rozdeľovať Indiu a Madagaskar. Dnes by jeho pozostatkom mali byť Seychely.

Vedci našli na dne Indického oceánu kontinent

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, vokan UK

Jeden z prvých známych kontinentov sa volal Rodinia a zahŕňal väčšinu vtedajšej pevniny. Rozpadať sa začal pred 750 miliónmi rokov.

India bola vtedy spojená s Madagaskarom. Vedci však objavili dôkazy, ktoré naznačujú, že medzi nimi existoval mikrokontinent.

Na ostrove Maurícius totiž objavili minerály, ktoré sú staršie ako samotný ostrov.

„Našli sme zirkóny, ktoré sme získali z plážového piesku a je tam niečo, čo za normálnych okolností nájdete v kontinentálnej kôre. Vekovo sú veľmi staré,“ cituje Tronda Torsvika z Univerzity v Oslo BBC.

Vedci odhadujú, že vek zirkónov by mohol byť  1970 až 600 miliónov rokov, pričom ostrov vznikol len pred deviatimi miliónmi rokov. Na povrch ich mala dostať sopečná aktivita na ostrove, na ktorú sú inak vedci pri takomto výskume odkázaní.  

Mikrokontinent, ktorý vedci nazvali Maurícia, sa od Indie pravdepodobne oddelil, keď sa tá začala vzďaľovať od Madagaskaru. Väčšia časť z neho skončila na dne Indického oceánu.

Podľa vedcov by však mohli byť Seychely, ktoré sa nachádzajú asi v strede Indického oceánu, zvyškom práve tohto mikrokontinentu.

Štúdia o objave vyšla v časopise Nature Geoscience.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia