NASA objavila novú miniplanétu

Nový planetárny systém, ktorý objavila Keplerova misia pozostáva z troch planét, krúžiacich okolo hviezdy, podobnej veľkosti, akú má Slnko. Vedci život na planétach vylučujú.

NASA objavila novú miniplanétu

Ilustračná fotografia, zdroj: nasa.gov

Objav je súčasťou Keplerovej misie, ktorá má hľadať planéty s rovnakou veľkosťou ako je Zem a s možnosťou života.

S rastúcim technologickým pokrokom, objavujú astronómovia stále menšie a menšie planéty. Keplerova misia odhalila, že vo vesmíre sú celkom bežné aj planéty, ktoré majú podobnú veľkosť ako Zem.

Planetárny systém sa volá Kepler-37 a nachádza sa v súhvezdí Lýra. Od Zeme je vzdialený asi 210 svetelných rokov.

Nová planéta s názvom Kepler-37b je najmenšia doteraz známa planéta, ktorá krúži okolo hviezdy podobnej Slnku. Veľkosť planéty je len o niečo väčšia akú má náš mesiac, čo znamená asi tretinu veľkosti Zeme.

Astronómovia si však myslia, že Kepler-37b atmosféru nemá. Povrch planéty sa zdá byť kamenistý.

Hviezda planéty Kepler-37b patrí do tej istej triedy ako Slnko, aj keď je o niečo menšia a chladnejšia. Celkovo okolo nej krúžia tri hviezdy. Všetky tri sú k nej bližšie ako Merkúr k Slnku, čo naznačuje, že budú asi mimoriadne horúce a nehostinné.

Výskumný tím použil dáta z Keplerovho vesmírneho teleskopu, ktorý nepretržite sleduje jas viac ako 150 000 hviezd. Ak prejde pred slnkom nejaká planéta, astronómovia vedia odmerať jej veľkosť v pomere k hviezde.

„Fakt, že sme objavili drobný Kepler-37b znamená, že tak malé planéty sú bežné a očakávame, že ich na nás čaká viac, ako postupne zbierame a analyzujeme ďalšie dáta,“ hovorí Jack Lissauer z NASA.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia