Najchladnejšie sme mali v marci

Slovenský hydrometeorologický ústav zaznamenal najnižšiu teplotu tejto zimy len tri dni pred prvým jarným dňom. Hydrometeorológov zaujalo aj neobvyklé množstvo snehu.

Najchladnejšie sme mali v marci

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, speredenn

Ráno 17. marca nameral Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v Červenom Kláštore v okrese Kežmarok vo výške dva metre nad povrchom -24,0°C a vo výške päť centimetrov dokonca až -29,0°C.

„Táto hodnota je najnižšia teplota vzduchu nameraná počas celej astronomickej zimy 2012/2013 na celom Slovensku,“ píše sa na stránke SHMÚ.

Obvykle sa najnižšia teplota nameria v januári alebo vo februári. „Ide o mimoriadnu vec, lebo takmer nikdy sa nestane, aby bola najnižšia teplota vzduchu v chladnom polroku na Slovensku zaznamenaná v druhej polovici marca.“

Aj doteraz najnižšiu teplotu na našom území v roku 1929 namerali 11. februára. Teplota vtedy dosiahla v obci Vígľaš v okrese Detva extrémnych -41,0 °C.

Podľa SHMÚ za to môže studený arktický vzduch, ktorý k nám prenikol zo severu v polovici marca. Následne na severe napadalo až do 50 cm snehu, v noci na 17. marca sa vyjasnilo a zoslabol vietor. Napriek neskorému dátumu tak mohla teplota vzduchu tak výrazne spadnúť.

Jar bola o deň skôr

Najnižšiu teplotu sme teda tento rok dosiahli len tri dni pred astronomickým prvým jarným dňom. Jar totiž tento rok z astronomického hľadiska nezačala 21. marca, ale už deň skôr o 12. hodine a 2. minúte stredoeurópskeho času.

„Obeh Zeme okolo Slnka trvá 365,25 dňa, preto sa astronomické začiatky ročných období z roka na rok posúvajú približne o štvrtinu dňa.

No a aby sme o pár storočí neslávili podľa kalendára Vianoce v letnom sparne, boli zavedené prestupné roky, v ktorých sa vzniknutý rozdiel v dátume vyrovnáva,“ vysvetľuje Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV.

Napadalo veľa snehu

Posledná zima bola tiež mimoriadne bohatá na sneh. „Napríklad v Trnave sme zaznamenali až 64 dní so súvislou snehovou pokrývkou, čo je mimoriadne veľa, lebo priemer pre túto oblasť je 34 dní, “ uvádza SHMÚ. Podobne nadpriemerné ukazovatele boli zaznamenané aj na ďalších miestach.

„Hlavnou príčinou bol fakt, že v našej oblasti prevažovali cyklonálne situácie a okrem toho sa Slovensko a okolité štáty veľmi často nachádzali na rozhraní dvoch veľmi rozdielnych vzduchových hmôt“.

Napriek napadanému snehu a niekoľkým teplotným extrémom v marci, však bola zima ako celok v teplotách skôr priemerná.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia