Letecké linky do Austrálie vytvárajú najviac ozónu

Emisie z leteckej dopravy, kvôli ktorým vzniká v atmosfére aj škodlivý ozón, sú na niektorých linkách oveľa nebezpečnejšie ako inde na svete. Najviac skleníkového plynu vytvárajú lietadlá nad Tichým oceánom na trasách do Austrálie a na Nový Zéland.

Letecké linky do Austrálie vytvárajú najviac ozónu

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Indi Samarajiva

Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) napísali v odbornom časopise Environmental Research Letters, že po prvýkrát preskúmali množstvá vytváraného ozónu podľa jednotlivých leteckých trás. Do svojho počítačového modelu už zahrnuli celkovo 83 000 trás. Zistili, že niektoré oblasti sú na emisie z leteckých motorov oveľa citlivejšie ako iné.

Celosvetovo je k vytváraniu ozónu najnáchylnejšia atmosféra nad Tichým oceánom, konkrétne trasa vedúca okolo Šalamúnových ostrovov. Z jedného kilogramu výfukových plynov sa tam vytvorí 15 kilogramov ozónu, čo napríklad pri linke z Bombaja do Sydney predstavuje 25 300 kilogramov ozónu na jeden let.

Ovzdušie nad Pacifikom tak na emisie reaguje päťkrát citlivejšie ako atmosféra nad Európou a 3,7 krát citlivejšie ako nad Severnou Amerikou.

„Naše výsledky ukazujú, že najdramatickejšie na emisie reagujú tie najmenej znečistené miesta atmosféry,“ uviedol vedúci tímu Steven Barrett.

Letecká doprava vypúšťa emisie vo výške zhruba deväť až 12 kilometrov nad zemským povrchom, čo má na vytvorenie ozónu a s ním spojený skleníkový efekt väčší vplyv ako emisie, vypúšťané v pozemnej doprave.

Štúdií, ktorá sa zaoberajú celkovým vplyvom leteckej dopravy na stav atmosféry, existuje veľké množstvo. Teraz sa ale vedci po prvýkrát zamerali na konkrétne trasy a na rozdiely medzi nimi.

Podľa ich predstáv, by sa ich výpočty mohli využiť v boji proti klimatickým zmenám. Napríklad by bolo možné zmeniť letecké koridory tak, aby obchádzali oblasti, kde je atmosféra na emisie obzvlášť citlivá.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia