V tohtoročnom lete padlo hneď niekoľko rekordov

Najvyššia teplota tohto leta 39,6 °C bola nameraná v Senici. Na absolútny celoslovenský rekord 40,3 °C to nestačilo. Celkovo to však bolo šieste najteplejšie leto u nás v histórii merania.

V tohtoročnom lete padlo hneď niekoľko rekordov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, paalia

22. septembra máme posledný letný deň. Tohtoročné leto označili meteorológovia ako nadnormálne teplé.

Dva najteplejšie mesiace - júl a august v roku priniesli hneď niekoľko nových rekordov, avšak absolútny celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu  40,3 °C , prekonaný nebol. Ten namerali pred šiestimi rokmi v Hurbanove, píše na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav.

Poďme však k rekordom. V Bratislave doteraz ešte nikdy nenamerali na meteorologických staniciach viac ako 39 °C. Druhý augustový týždeň namerali na bratislavskom letisku 39,4 °C, na Kolibe 39,3 °C a v Mlynskej doline 39 °C.

Ďalšie rekordy zaznamenali meteorologické stanice v Holíči (38,6 °C), v Kuchyni na letisku (39,2 °C), Kráľovej pri Senci (39,3 °C), Piešťanoch (38,4 °C), Modre-Piesku (36,4 °C), Dolnom Hričove (37,4 °C), Podhájskej (38,7 °C), Nitre (39,0 °C), Beluši (38,3 °C), Prievidzi (38,2 °C), či v Plavči (35,2 °C). Vôbec najvyššiu teplotu tohto leta 39,6 °C, namerali meteorológovia v Senici.

Najvyššia augustová teplota

Prekonaný bol aj absolútny rekord maximálnej augustovej dennej teploty vzduchu. Napriek týmto rekordom sme však celkovo najteplejšie leto nemali.

V Hurbanove dosiahla priemerná teplota v júli a auguste 21,6 °C, čo je „až“ šiesta najvyššia teplota od roku 1871. Podľa tohto ukazovateľa sme mali teplejšie leto v rokoch 1992 (22,1 °C), 2002 (21,8 °C), 2003 (23,1 °C), 2007 (22,2 °C) a 2012 (22,3 °C). Zaujímavé, že najteplejšie letá boli v poslednej dekáde.

Taktiež Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na prudký vzostup denných letných teplôt už od začiatku poslednej dekády minulého storočia. V posledných 23 rokoch dosiahla v Hurbanove priemerná teplota leta menej ako 20 °C iba v troch letách.

Zaujímavý je aj údaj o deviatich tropických nociach v lete, čím sa tohtoročná letná sezóna zaradila medzi tri s najvyšším počtom. Ďalšie dve boli v roku 2010 a 2012.

Rekord nepadol len kvôli prevažujúcemu anticyklonálnemu charakteru počasiu, keď sa vzduch mohol pri jasných nociach ochladzovať. Napriek tomu padol na konci júla nový rekord minimálnej dennej teploty vzduchu. V Piešťanoch neklesla pod 27,3 °C.

V Piešťanoch rovnako zaznamenali aj najvyššiu priemernú dennú teplotu vzduchu v histórii meteorologických meraní na Slovensku a to 32,6 °C.

Najdlhší slnečný svit

Možností, aké rekordy sa dajú ešte prekonávať, je viac ako dosť. Napríklad toto leto sme dosiahli aj najdlhšie trvanie slnečného svitu.

Na meteorologickej stanici Bratislava - letisko dosiahlo trvanie slnečného svitu za celý júl 389 hodín, čím bol prekonaný doterajší rekord z júla 2006 o 34 hodín. Táto hodnota predstavuje až 81% astronomicky možného trvania slnečného svitu v júli v Bratislave. Slnečný svit najviac ovplyvňuje oblačnosť.

Ak sa niekomu zdalo, že tohtoročná najväčšia vlna horúčav nie a nie skončiť, mal pravdu. Anticyklonálny charakter počasia zaručuje určitú jeho stabilitu. To sa prejavilo na sérii dní z neprerušeným výskytom tropickej hodnoty teploty vzduchu. Táto séria trvala na Slovensku tento rok 28 dní od 17.júla 2013 do 13. augusta 2013, čo je najviac aspoň od roku 1961, píše Slovenský hydrometeorologický ústav.

Na záver ešte dodajme, že nie vždy sa oplatí veriť správam o pseudo-predpovediach klimatológov o najchladnejšom lete v histórii, ako sa to objavilo na konci mája aj v našich médiách.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia