Pod Grónskom objavili obrovský kaňon

Vedci objavili pod povrchom ľadovca v Grónku doposiaľ nezmapovanú 800 metrov hlbokú tiesňavu, ktorá sa čiastočne podobá na Grand Canyon v USA. Uviedol to v rozhovore pre prestížny časopis Science Jonathan Bamber. Ten bol jeden z vedcov, ktorí skúmali povrch ostrova, patriaceho Dánsku.

Pod Grónskom objavili obrovský kaňon

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Christine Zenino

„Je pozoruhodné nájsť niečo podobné, keď si množstvo ľudí myslí, že povrch Zeme je už dokonale zmapovaný,“ vyhlásil Bamber, ktorý pracuje pre univerzitu v anglickom Bristole.

„Na Zemi napríklad Google Street View vyfotografoval snáď už každú budovu v každom väčšom meste,“ poznamenal vedec pre agentúru Reuters.

Na objavení nového kaňonu sa podieľal spolu s výskumníkmi z Kanady a Talianska. Použili k tomu radar, ktorý prenikne aj pod povrch ľadu. Tiesňava leží v strednom a severnom Grónsku a je dlhá 750 kilometrov. V niektorých svojich častiach sa podobá na Grand Canyon v Arizone, aj keď ten je na svojom najhlbšom mieste dvakrát tak hlboký, teda 1,6 kilometra.

Kaňon v Grónsku je pochovaný pod dvojkilometrovú vrstvu ľadu. Roklinu pravdepodobne vyhĺbila kedysi dávno rieka, ktorá tadiaľ pretekala ešte predtým ako Grónsko pred 3,5 mil. rokov pokryl ľad. Tiesňava však zrejme stále hrá úlohu pri pohybe topiacej sa vody z ľadovca.

S pomocou dát zozbieraných agentúrou NASA a ďalšími vedcami z Británie a Nemecka, zostavili výskumníci mapu čerstvo objaveného kaňonu. Podľa Bambera by im tiesňava mohla pomôcť pri skúmaní pohybu topiacich sa ľadovcov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia