Nový elastický oblek zabráni deformácii kostí kozmonautov

Britskí vedci vyvinuli priliehavý oblek, ktorý zabráni deformáciám kostí kozmonautov v beztiažovom stave. Dúfajú, že ľahký elastický materiál nahradí účinky gravitácie na ľudské telo.

Nový elastický oblek zabráni deformácii kostí kozmonautov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, p_a_h

V beztiažovom stave nie sú svaly a kosti nútené držať ľudské telo vzpriamene, a môžu sa preto začať oslabovať. Kozmonauti sú potom po návrate na Zem náchylnejší k dlhodobým bolestiam chrbta a iným zdravotným problémom.

Bez pôsobenia gravitácie sa totiž môže chrbtica človeka predĺžiť až o sedem centimetrov, čo je sprevádzané bolestivým naťahovaním svalov a nervov.

Ešte väčšou výzvou sa tento problém stane počas prípravy cesty na Mars. Doktor David Green, odborník na ľudskú a vesmírnu fyziológiu z King's College v Londýne , povedal pre BBC: „Keď urobí človek prvý krôčik na Marse, je celkom možné, že skončí so zlomenou panvou.“

Medzinárodný tím vedcov spolupracoval s talianskymi a americkými krajčírmi a vytvorili oblek, zložený z niekoľkých vrstiev elastického materiálu. Ten je navyše utkaný v dvoch smeroch tak, aby vytváral napätie a zvieral telo pevne od ramien až po nohy.

Ako prvý vyskúša oblek kozmonaut Európskej vesmírnej agentúry Andreas Mogensen počas svojej misie v roku 2015. Oblek bude mať na sebe pravdepodobne aj britský kozmonaut Tim Peake pri ceste na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS v tom istom roku.

Vedci z londýnskej King's College v súčasnosti zdokonaľujú oblek pre záverečné testovania vo vesmíre.

Snaha vyrobiť oblek, ktorý by pomohol kozmonautom v boji s mikrogravitáciou, však nie je nová. Ruskí vedci vyvinuli podobný oblek nazvaný Pingvin, teda tučniak, už v roku 1991.

Oblek z dielne britských výskumníkov je ale vylepšený z hľadiska funkčnosti a sľubuje aj pohodlnejšie nosenie. Doktor Green navyše dúfa, že by nový oblek mohol mať, rovnako ako Pingvin, tiež terapeutické využitie na Zemi.

Upravené obleky typu Pingvin sú totiž používané k podpore držania tela a končatín u ľudí, trpiacich problémami pohybového ústrojenstva, vrátane detí s mozgovou obrnou.

Oblek by mohol raz pomôcť aj ľuďom dlhodobo pripútaným na lôžko. „Štúdie ukázali, že pacienti môžu počas prvého týždňa na jednotke intenzívnej starostlivosti stratiť až 15 percent svojej svalovej hmoty. Čokoľvek, čo by pomohlo zabrániť tomuto javu, by bolo pre týchto pacientov obrovským prínosom," uviedol doktor Jerry Nolan, špecialista na intenzívnu starostlivosť v nemocnici Royal United Hospital v anglickom Bathu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia