Sonda sa po desaťročnej ceste dostala na obežnú dráhu kométy

Európska sonda Rosetta sa po desiatich rokoch cesty slnečnou sústavou dostala na obežnú dráhu kométy Čurjumov-Gerasimenko. Oznámila to dnes Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá riadi misiu.

Sonda sa po desaťročnej ceste dostala na obežnú dráhu kométy

Ilustračná fotografia, zdroj: NASA, Chris Schur

Rosetta bude mať na pozorovanie kométy a analýzu jej zloženia asi dva roky - toľko času by totiž mala stráviť v blízkosti tohto astronomického objektu.

Pristávací modul by mal na povrch kométy doletieť na jeseň. Prvýkrát v dejinách tak bude sonda zostrojená človekom obiehať kométu, doposiaľ totiž išlo pri stretnutí družíc s kométami iba o prelety.

Dosiahnutie obežnej dráhy kométy umožnil kľúčový zážih zahájený o 11:00 SELČ, ktorý trval skoro 6,5 minúty. Sonda potom musela krúžiť okolo kométy v trojuholníkových útvaroch, aby dokázala stabilizovať svoju obežnú dráhu. Do plánovaného novembrového vypustenia modulu Philae bude študovať plyn unikajúci z kométy a analyzovať jej vnútorné zloženie.
 
ESA vyslala sondu do vesmíru v marci 2004, štartovala pritom z kosmodromu Kourou vo Francúzskej Guyane. S kľúčovými približovacími manévrami začala sonda v máji tohto roku.

Modul má po pristáti odobrať vzorky z povrchu a vyhĺbiť do kométy dieru, aby preskúmal aj materiál pod povrchom. Kométa by mala umožniť pohľad na obdobie vzniku našej slnečnej sústavy spred 4,6 miliardy rokov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia