Veda na webe: Aj vesmír je už HD

— Frédérique Hazéová, Zuzana Vitková

Aj dnes vám prinášame náš výber zujímavostí z internetu, tento krát na tému vesmír. Tento tajuplný a záhadný priestor, ktorý mnohých z nás priam neodolateľne priťahuje, je totiž nekonečnou inšpiráciou nielen pre rôzne aplikácie, ale aj pre umenie, hry, vzdelávanie či dokonca hudbu. Veď posúďte sami.

Veda na webe: Aj vesmír je už HD

Záber z videa Astronaut Chris Hadfield Space Oddity song HD, HQ, Major Tom, David Bowie, zdroj: youtube.com/David Bowiefans

Stellarium
Zima sa blíži, dni sa krátia a my sa čoraz častejšie vraciame domov za svitu mesiaca. Pokiaľ ste napriek svetelnému znečisteniu schopní aj v mestách vidieť aspoň pár hviezd, možno ste sa už tiež zamysleli nad tým, kde sú Veľký a Malý voz, či súhvezdie Drak pripomína draka aj zdola alebo ako sa volá práve tá jedna hviezda, ktorá vám padla do oka.

Pokiaľ však nie ste zanieteným fanúšikom hvezdárstva, pravdepodobne nezainvestujete financie do teleskopu a čas do štúdia máp hviezdnej oblohy, aby ste svoju zvedavosť uspokojili. Vďaka technologickému vývoju a inteligentným telefónom tak ani urobiť nemusíte a o nočnej oblohe sa môžete dozvedieť niečo viac aj bez teleskopu.

Mobilná aplikácia Stellarium od Noctua Software vám prezradí, na ktoré hviezdy, planéty či súhvezdia sa práve pozeráte alebo ukáže vám aj tie, ktoré reálne nemôžete práve vidieť. V prípade, že sa chcete dozvedieť ešte niečo navyše si môžete preštudovať celé katalógy hviezd, súhvezdí, prostredí, ale aj zobrazenia hviezdnej oblohy vo viacerých kultúrach a mnohé iné. Už len pozor, aby sme pri chôdzi spojenej s pohľadom nahor náhodou nezakopli.

stellarium logo
                                                                   zdroj obrázku: stellarium.org

space.com
Portál space.com o sebe tvrdí, že je poprednou svetovou stránkou venujúcou sa vesmíru a musíme uznať, že to nie sú iba silácke reči. Na stránke nájdete aktuálne spravodajstvo zo sveta vesmírneho výskumu, množstvo fotografií a dych vyrážajúcich videí, ktoré vás presvedčia o tom, že do vesmíru potrebujete ísť aj vy, a to čo najskôr.

Stránka má niekoľko vychytávok, ako online pozorovanie oblohy pomocou ďalekohľadu, či škola rozoznávania hviezd. V prípade, že vesmír chystá nejaké nezvyklé divadlo, ako prelet kométy alebo asteroidov a vy nevlastníte techniku, ktorá by vám ho umožňovala vidieť to naživo, môžete sa uspokojiť aspoň s online verziou.

Portál má aj svoj vlastný obchod v ktorom si môžete kúpiť všetko čo sa vesmíru týka. Od profesionálneho teleskopu, cez hrnček s Jupiterom, až po startrekový župan.

space com logo
                                                                    zdroj obrázku: space.com

Space HD
Aj vesmír už je HD. Aspoň na našich obrazovkách. Rovnomenná mobilná aplikácia od DualBoot Games premení pozadie vášho mobilného telefónu na tajomné zákutia vesmíru. Pohyblivé pozadie sa stále mení, od našej Zeme zo značného nadhľadu cez obrovský Jupiter až po zamrznuté Pluto.

Príjemne zrealizovaný nápad, vďaka ktorému sa môžete vydať na pomyselnú cestu po vesmíre bez toho, aby ste museli absolvovať astronautský výcvik funguje na mobiloch s Androidom 2.3 a vyššie.


                                                                       zdroj: youtube.com

Space Saga

Klasická hra, v ktorej je cieľom trafiť tri bublinky/loptičky/hocičo iné rovnakej farby za sebou pred tým, ako sa dotknú konca hracej plochy má neskutočne veľa mutácií. Asi najznámejším z nich je bubble shooter, ale „vystreľovať“ sa dajú aj diamanty, opice, zombíci, či planétky.

Práve v hre Space saga sa snažíte dať dokopy Saturny, Zeme, Slnká, či asteroidy. Ak sa vám to podarí, vesmírne telesá vybuchnú a vy pokračujete v misii.

Ak teda chcete dať tejto oddychovej hre vesmírny šmrnc a pritom zničiť polovicu vesmíru, Space Saga vás určite aspoň na chvíľu zabaví.

space saga
                                                            zdroj obrázku: play.google.com

Spievajúci astronaut
Pesničiek o spievajúcich námorníkoch poznáme viacero, ale čo astronauti? Kanadský astronaut Chris Hadfield nás presvedčil, že aj tí môžu byť zdatnými spevákmi a jeho videoklip nás vyniesol ďaleko za hranice atmosféry. Počas svojho pobytu vo vesmíre totiž nakrútil hudobný videoklip k pesničke Davida Bowieho „Space Oddity“, ktorú aj sám vo videu zaspieval.

Klip natočený vo vesmíre dodáva celému textu pesničky úplne nový, realistickejší význam. Už samotná pieseň a slová evokujú tiché a beztiažové prostredie, no keď pri tom zbadáte aj spievajúceho astronauta s gitarou poletovať kabínou, hneď v tom máte jasno. Spievajúci astronaut sa predsa každý deň nevidí, no nie? 


                                                                       zdroj: youtube.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia