Ako dlho prežijú prví ľudia na Marse? Podľa vedcov iba 68 dní

Odvážni priekopníci pripravení vydať sa na jednosmernú cestu na Mars, podľa plánu holandskej spoločnosti Mars One, začnú zomierať do 68 dní. Tvrdí to seriózna vedecká štúdia, ktorá bola nedávno zverejnená, uvádza agentúra AFP.

Ako dlho prežijú prví ľudia na Marse? Podľa vedcov iba 68 dní

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Kevin Dooley

Päť odborníkov z prestížneho Massachusettského technického inštitútu (MIT) dospelo k tomuto záveru po analýze vedeckých údajov, ktoré sú o tomto projekte k dispozícii. Projekt by mal byť aj súčasťou televíznej reality show.

K prvému úmrtiu jedného z týchto pionierov „dôjde približne do 68 dní misie, a to udusením“, uvádza sa v 35-stranovej správe. Autori pritom svoje konštatovanie podopierajú grafmi a matematickými vzorcami týkajúcimi sa zdrojov kyslíka, výživy a technológií, ktoré sú k dispozícii pre sebestačnosť výpravy.

Rastliny, ktoré by mali zabezpečiť potravu kolonistom a produkovať dostatok kyslíka, ani technológia na udržanie rovnováhy atmosféry zatiaľ nie sú podľa vedcov vyvinuté.

Navyše osadníci budú čoraz viac závisieť od dodávok náhradných dielcov, ktoré by im mali dopraviť ďalšie misie. Každá následná výprava pritom bude „podľa veľmi optimistického scenára“ stáť okolo 4,5 miliardy dolárov a náklady na vyslanie ďalších posádok budú ešte vyššie.

Mars One je projekt holandského inžiniera Base Lansdorpa. Jeho cieľom je poslať v roku 2024 do vesmíru prvú výpravu štyroch dobrovoľníkov. „Vesmírny pionieri“ majú kolonizovať Mars bez možnosti návratu. Cesta im má trvať sedem mesiacov.

Podľa časopisu Popular Science Lansdorp v prvej reakcii odmietol údaje obsiahnuté vo vedeckej správe. Argumentoval tým, že sú v nej použité neúplné údaje. Pripustil však, že otázka náhradných dielcov je skutočne problém: „Majú pravdu, najväčšou výzvou pre Mars One je udržať všetko v prevádzkyschopnom stave.“

V otázke kyslíka však už  Mars One uviedlo „nesúhlasí s tým, že príslušná technológia nie je v zásade pripravená. Systém musí byť ešte otestovaný, ale technológia už existuje, " uviedlo vo vyhlásení vedenie spoločnosti.

Do projektu sa dobrovoľne prihlásilo viac ako 200-tisíc ľudí zo 140 krajín. Zámer vyvolal skeptické reakcie, podporil ho však aj holandský nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Gerard Hooft.

Tento rok v júni bola podpísaná zmluva so spoločnosťou Endemol, ktorá produkuje viaceré televízne reality show. Zmluva sa týka nakrúcania výberu a výcviku vesmírnych  priekopníkov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia