Sonda Philea zaznamenala na kométe stopy uhlíka

Európska sonda Philae, ktorá minulú stredu pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko, zaznamenala stopy organických molekúl obsahujúcich uhlík, ktorý je základom života na Zemi. V Berlíne to dnes oznámili nemeckí vedci s odkazom na údaje, ktoré získali predtým, ako sa aparát odmlčal.

Sonda Philea zaznamenala na kométe stopy uhlíka

Rosetta, zdroj: European Space Agency

Podľa nemeckých expertov zatiaľ nie je jasné, či látky nájdené na kométe obsahujú zložité stavebné kamene, ktoré sa zúčastňujú na tvorbe proteínov. Jednou z úloh sondy je zistiť oprávnenosť hypotézy, že život dorazil na zemský povrch práve z komét.

Philea je ale bez energie, pretože aparát pristál v priekope, čo mu bráni v prístupe k svetlu. Solárne panely tak nedokážu načerpať dostatok energie zo slnečného svitu. Sonda svoju činnosť zatiaľ ukončila po 57 hodinách v sobotu. Ešte v piatok však začala na povrchu vesmírneho telesa s vrtnými prácami a vedeckými experimentmi. Aj keby sa odmlčala nastálo, vedci sú vraj už teraz nadšení množstvom dát, ktoré získali.

Sonda je vybavená prístrojom na analýzu plynov, ktorý je schopný „nasať atmosféru" a zistiť prítomnosť organických molekúl. K ich objaveniu majú pomôcť vrty, aj keď zatiaľ nie je jasné, či sonda dokázala analyzovať vzorku horniny.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia