Gagarin a Star Trek - ako vyzerá svetová vesmírna párty

— Zuzana Vitková

V nedeľu bolo výročie prvého letu človeka do vesmíru. Jurij Gagarin obletel Zem dvanásteho apríla 1961 a na jeho počesť sa na všetkých siedmich kontinentoch odohrávajú vesmírne oslavy. Slovensko svoju YURI´S NIGHT (Jurijho noc) zatiaľ nemá.

Gagarin a Star Trek - ako vyzerá svetová vesmírna párty

Logo podujatia, zdroj: yurisnight.net

Od februára až do tejto nedele sa po celom svete odohrávajú akademické, či súkromné oslavy s vesmírnou tematikou. Vesmírni nadšenci si pripomínajú Gagarinov úspešný let do vesmíru. Aj keď hlavný dátum osláv je 12. apríl, udalosť sa rozrástlo natoľko, že jednotlivé podujatia sa odohrávajú počas niekoľkých týždňov v okolí tohto dátumu.

V rámci osláv si nadšenci vesmíru pripomínajú aj prvú misiu raketoplánu Columbia, ktorá bola prvou raketou vypustenou na obežnú dráhu. Zo Zeme vyštartovala 12. apríla 1981, čiže dvadsať rokov po tom, ako odštartoval prvý kozmonaut v histórii.

Pripite si na Gagarina?

Myšlienka celosvetovej vesmírnej oslavy vznikla v hlavách trojice vesmírnych nadšencov, ktorí ju zrealizovali 21. apríla 2001. V tomto roku sa pripomínalo práve štyridsiate výročie prvého letu do vesmíru.

Dnes podujatie na globálnej úrovni organizuje malý tím dobrovoľníkov, ktorí majú na starosti prezentáciu a logistickú podporu podujatia. Okrem toho si každý, kto sa chce do programu zapojiť, zostavuje a organizuje program sám.

Do projektu sa každoročne zapájajú najznámejšie univerzity, planetáriá, astronomické krúžky, kaviarne, ale aj jednotlivci. Napríklad malá skupina fanúšikov Star Treku, ktorí si urobili tematickú oslavu u seba doma, či ľudia, ktorí si zorganizovali vesmírnu pizza party v Rumunsku.

Do akcie sa môže zapojiť v podstate každý. Stačí ak svoj event zaregistruje na stránke yurisnight.net. Ďalej je už len na ňom, či pôjde o vedecké prednášky, premietanie, alebo len „vesmírnu diskotéku“ s akciovou cenou na drink nesúci Gagarinovo meno. Práve posledná možnosť je veľmi populárna, aj keď má trocha zvláštnu príchuť. Slávny kozmonaut mal totiž údajne problémy s alkoholom.

Od Antarktídy po Grónsko

Napriek hlavnému dátumu, ktorým je 12. apríl, odštartovalo globálne podujatie už dva mesiace pred tým celodennou akciou v meste Donegal na severe Írska.

„Juriho noc“ sa bude oslavovať napríklad ešte vo štvrtok v Iráne a cez víkend v Austrálii, USA, Nemecku, či vo Veľkej Británii.

Do projektu sa celkovo zapojilo viac ako 150 projektov zo štyridsiatich piatich krajín a akcia pokryla všetkých sedem kontinentov. Aj preto má prezývku Svetová vesmírna párty. Paradoxne v rodnej krajine Juriho Gagarina, Rusku, sa udialo sedem podujatí, zatiaľ čo Spojené štáty, ktoré boli v tomto „kole“ vesmírnych pretekov porazené, ich organizujú sedemdesiatdva.

Okrem mnohých pre nás exotických krajín ako Juhoafrická republika, Nigéria, či Nepál sa do programu zapojili aj naozaj „extrémne“ ďaleké destinácie. Juriho noc na Severnom póle organizovala posádka Polárnej stanice Amundsen-Scott a gratulácie prišli aj z vesmíru. Americká NASA spolu s Európskou ESA zverejnili špeciálne blahoželania od astronautov Terryho Virtsa a Samanthy Cristoforetti.


Veda, zábava aj charita

Cieľom podujatia je zvýšiť záujem o vesmír a jeho skúmanie, či inšpirovať mladých ľudí k štúdiu vedy. To, že hranica medzi zábavou a vedou je nesmierne tenká, tvrdí mnoho vedcov a autori podujatí sa to snažia návštevníkom všemožne dokázať.

Ľudia si tak okrem popularizačných prednášok môžu pozrieť hudbu, umenie, tanec, či módu inšpirovanú vesmírnou tematikou. Je na voľbe organizátorov, či je vstup na jednotlivé akcie zadarmo alebo s poplatkom a takisto kam investujú prípadný zisk.

K slovu sa tak miestami okrem vedy a zábavy dostáva aj charita. Napríklad výťažok z Gagarinovej noci v americkom Huntsville putuje už niekoľko rokov na rozširovanie programu súdom pridelených advokátov pre mladistvých (Court Appointed Juvenile Advocates - CAJA). V roku 2014 sa vyzbieralo viac ako 10 000 dolárov a organizátori predpokladajú, že tento rok sa vyzbiera ešte o tretinu viac.

Prečo nie na Slovensku?

Gagarinova párty sa na Slovensku zatiaľ nekoná. Najbližšie ste mohli prvý let do vesmíru osláviť v Prahe. Noc Jurije Gagarina organizovali spoločnosť Kosmoklub, ktorý usporiadal českú „kozmopárty“ už piaty rok v poradí, nakladateľstvo Beletris a literárny e-zin Lemurie. Súčasťou vedecko-zábavného večera bola živá hudba, premietanie, beseda s kandidátom na kozmonauta, či čítanie divadelnej jednoaktovky „Videl som Zem“.

„O tomto podujatí vieme a určite by bolo vhodné, aby tam malo aj Slovensko svojho reprezentanta,“ hovorí Alexander Kutka, zakladajúci člen Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. „Zatiaľ sme sa v SOSA nestihli tejto iniciatíve venovať, no verím, že v budúcnosti sa tak stane,“ dodáva Kutka.

Vedúci astronomického krúžku v Bratislave, Peter Kráčalík a Július Koza z Astronomického ústavu SAV odpovedali, že o vesmírnej párty doteraz nevedeli a tak zapojenie do podujatia v budúcnosti nevylúčili. Je teda možné, že sa vesmírnych osláv dočkáme aj na Slovensku.

Do projektu sa môžete na budúci rok zapojiť aj vy. Stačí si vymyslieť program, miesto a zaregistrovať sa na stránke. Krátky návod ako začať nájdete tu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia