Noc výskumníkov 2014 predstavuje prvé súťaže

— Lenka Smataníková

Už 26. septembra sa opäť uskutoční celoeurópsky festival vedy – Noc výskumníkov 2014. Kým sa však otvoria brány tohto podujatia, vedeckí nadšenci sa môžu zapojiť do súťaží, ktoré preveria nielen ich vedomosti, ale aj kreativitu.

Noc výskumníkov 2014 predstavuje prvé súťaže

zdroj: Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity

Chcete sa stať ďalšou J.K.Rowlingovou? Podeľte sa o svoje príbehy

Usporiadatelia Noci výskumníkov aj tento rok pripravili literárnu súťaž, ktorá je určená pre deti zo základných a stredných škôl. Zapojiť sa môže každý žiak, ktorý rád vkladá svoju fantáziu na papier. Tento krát by sa mali deti vo svojich príbehoch nechať zaviesť do fascinujúceho sveta vedeckých laboratórií a spolu s vedcami zažiť všetky dobrodružstvá, ktoré so sebou bádanie prináša. Ak aj vy poznáte nejakého malého fanúšika vedy, podporte ho, aby sa podelil o svoj príbeh práve na Noci výskumníkov.

Deti môžu písať o rôznych vynálezoch, objavoch či pokusoch, za ktorými podľa nich stojí pútavý dobrodružný príbeh. Veď dnes už každý vie, že aj za obyčajným pádom jablka na hlavu sa skrýva veľký objav.

Aj jeden obraz môže povedať viac ako tisíc slov

Vyskumnici SOS SOVVA

 

Pre tých, ktorí neradi píšu, ale ceruzkou či štetcom dokážu vyjadriť čokoľvek, je pripravená výtvarná súťaž. Zapojiť sa môžu všetky umelecké duše, ktoré navštevujú základné a materské školy alebo základné umelecké školy. Stačí, ak motívom kresieb bude veda – či už vedci pri práci v laboratóriu, známe i menej známe vynálezy, najrôznejšie pokusy z hodín chémie, fyziky či biológie, alebo iné zaujímavé zážitky. Najlepšie práce zažijú svoju vernisáž v septembri na Noci výskumníkov, kde budú počas celého podujatia vystavené. Nádejní maliari, ktorých práce odbornú porotu zaujmú najviac, získajú aj atraktívne ceny.

„Selfies“ s vedou

Vede Neutecies SOVVA

 

Organizátori mysleli aj na tých, ktorým nevonia ani písanie, ani kreslenie a pripravili zaujímavú fotografickú súťaž. Vyzývajú ľudí, bez obmedzenia veku, aby im posielali momentálne tak populárne a všade skloňované „selfies“. Podľahol im aj americký prezident Barrack Obama či nemecká kancelárka Angela Merkelová, tak prečo nie slovenskí fanúšikovia vedy? Podmienkou pre zapojenie sa do súťaže je vziať do ruky fotoaparát, alebo mobil a stlačiť spúšť. Nezáleží na tom, či budete sami, so spolužiakmi, s kolegami alebo s rodinou. Dôležité je, aby ste na snímke zachytili vaše vedecké dobrodružstvá alebo váš vzťah k vede.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia