Technologický startup priblíži svet očami neznámych ľudí

— Martin Vančo

Výskum doktorandov z Technickej univerzity v Košiciach sa stal základom pre nový startup. Ten už stihol zaznamenať aj svoj prvý úspech, keď sa na medzinárodnej súťaži v Krakove prebojoval až do finále.

Technologický startup priblíži svet očami neznámych ľudí

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Peter Kark

Doktorandi Dá­vid Cym­ba­lák, On­drej Kainz a Ja­ros­lav Lá­mer z La­bo­ra­tó­ria po­čí­ta­čo­vých sie­tí Fakulty eletrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach založili star­tup EFEOS. Vychádza z idey vy­tvo­riť met­ri­ku na hod­no­te­nie strea­mo­va­ných zá­be­rov na ob­jekt z rôznych uh­lov.

Výskum doktorandov viedol k tvorbe modelu pre sledovanie objektu z viacerých kamier a k návrhu predikčných mechanizmov. Teoretický základ, na ktorom je systém postavený, však zaujíma aj akademikov. Doktorandi budú preto výsledky svojho výskumu prezentovať aj na vedeckej konferencii v Dubaji.

Startup EFEOS sa koncom júna 2014 zú­čas­tnil medzinárodného fi­ná­le Te­le­kom In­no­va­tion Con­test 2014 v Kra­ko­ve, kde sa prebojoval spo­me­dzi 326 prih­lá­se­ných ná­pa­dov z ce­lé­ho sveta do finá­lo­vej dva­nás­tky. Študenti si z podujatia odniesli aj bohaté skúsenosti, nové kontakty a možnosti spolupráce so zahraničím. Sú­čas­ťou fi­ná­le bol aj týž­dňo­vý Star­tup Training Program v ino­vač­nom cen­tre.

O čom to je?

Ako vyzerá svet očami neznámych ľudí? Koncert obľúbenej kapely nahrávaný na smartfón, futbalový tréning nahrávaný pomocou okuliarov Google Glass či závody motorkárov z pohľadu kamery umiestnenej na prilbe jedného z pretekárov. EFEOS vlastne prináša streamy z celého sveta na jednom mieste.

Užívateľ si na internetovej stránke jednoducho zvolí na mape udalosť, ktorú chce sledovať. Túto udalosť môže nahrávať prakticky ktokoľvek. Užívatelia systému EFEOS sú totiž zároveň spolutvorcami jeho obsahu.

Produkt obsahuje ešte jedno unikátne technické riešenie - automatický výber najlepšieho záberu. To napríklad v prípade, že rovnaký koncert nahráva viacero ľudí súčasne. Na stream sa vždy dostane najlepší uhoľ pohľadu na speváka.

Streamy sa môžu týkať prakticky čohokoľvek - pohľad parašutistu, horolezca či vodného slalomára, futbalový zápas, konferencia, koncert, alebo návšteva zaujímavej kultúrnej pamiatky.

Startup EFEOS v súčasnosti síd­li v Startup cen­tre Technickej univerzity v Košiciach, ktoré bolo založené v apríli tohto roka. Je umiestnené v budove Centra technologických inovácií.

Jeho hlavnou úlohou je pomáhať inovatívnym a kreatívnym ľuďom transformovať ich myšlienky do konkrétnych produktov a služieb. Mladí podnikatelia tu majú k dispozícii odborné poradenstvo, ako aj potrebnú technickú a prístrojovú infraštruktúru.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia