Koľko emisií vyprodukujete poslaním SMS-ky?

— Zuzana Vitková

V areáli jadrových elektrární Mochovce bolo v utorok slávnostne otvorené nové infocentrum. Neskladá sa z informačných brožúr alebo z ľudí, ktorí odpovedia na vaše otázky, ale z tridsiatich troch interaktívnych exponátov, ktoré vysvetľujú príbeh energie zábavne a „po lopate“.

Koľko emisií vyprodukujete poslaním SMS-ky?

Informačné panely popisujúce jednotlivé druhy energie.

V areáli Mochoviec sa nachádzajú štyri bloky atómových elektrární s tlakovodnými reaktormi. Prvý blok elektrárne dodáva do siete elektrickú energiu od leta 1998, druhý blok od konca roka 1999. Výstavba tretieho a štvrtého bloku sa pozastavila v roku 1992 a znova sa spustila v novembri 2008. Dokončenie ich výstavby sa predbežne odhaduje na rok 2016. Každý blok AE Mochovce vyrobí ročne vyše 3 000 GWh elektrickej energie, čo pokrýva približne 11 % spotreby elektrickej energie na Slovensku.

Nie je to len „o jadre“
Infocentrum Energoland sa nezaoberá iba jadrovou energetikou. Zámerom projektu bolo podľa riaditeľa prevádzky Nicola Cotugna korektne odkomunikovať prácu elektrární, ale aj hovoriť o energii v širšom zmysle slova. „Je to základňa pre debatu s ľuďmi okolo nás, ktorých túžime mať za komunikačných partnerov,“ povedal Cotugno na otvorení.

Väčšina exponátov je interaktívna, a tak si návštevník pod vedením virtuálnej sprievodkyne môže vyskúšať aké „ťažké“ sú emisie, ktoré sa vyprodukujú poslaním sms-ky, či výrobou hamburgera, zistiť aký energetický mix sa využíva v rôznych krajinách, či postaviť si vlastný Energopolis, v ktorom musia zabezpečiť dostatočný prísun energie a zároveň myslieť na životné prostredie.

„Snažíme sa hovoriť o energii inovatívnym spôsobom, tak, aby sme vzbudili zvedavosť okolia,“ povedal Nocola Cotugno o interaktívnych aplikáciách, ktoré vznikli špeciálne pre infocentrum.

Energetika na motorke
Jedným z najväčších lákadiel je futuristická motorka, ktorá síce stojí na mieste, ale človek sa pomocou nej môže preháňať ulicami videohry. V nej okrem musí okrem klasickej jazdy aj odpovedať na otázky zo sveta energetiky.

futuristicka motorka prepojena s videohrou
      
                                                Futuristická motorka prepojená s videohrou.

Ďalšou atraktívnou časťou infocentra je 3D kino, v ktorom sa premieta príbeh energie.
Pomocou časového počítadla sa prenesiete od zrodu Zeme cez využívanie rôznych druhov energie v priebehu vekov, až po víziu budúcnosti.

Myšlienka interaktívneho infocentra sa podľa riaditeľa externých vzťahov Slovenských elektrární Michaela Bolognu zrodila už pred dvadsiatimi rokmi, pričom reálne sa o nej začalo uvažovať v roku 2009 a samotná výstavba sa začala v roku 2011.

„Výstavou sme chceli dosiahnuť, aby ľudia pochopili, že energia je vo vnútri každého z nás a všade v prírode,“ povedal Bologna, ktorý niekoľko krát zdôraznil, že cieľom nie je propagovať jadrovú energiu, ale poukázať na pozitíva a negatíva všetkých zdrojov energie tak, aby si návštevníci mohli vytvoriť vlastný názor na ideálny energetický mix udržateľný pre budúce generácie.

-------
Infocentrum Energoland môžete navštíviť bezplatne v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00 hod. Pre skupiny nad 25 osôb infocentrum zabezpečuje autobusovú dopravy do 40 km od Mochoviec.

Pred návštevou je potrebné sa zaregistrovať. Viac informácii nájdete tu.  

otvorenie inforcentra energoland
  
                                                Otvorenie infocentra Energoland.

mapa ludskej energie

      
           Mapa ľudskej energie vo veľkorozmernom zrkadle napojenom na termokameru.

pc hra energopolis
      
                                                       Počítačová hra Energopolis.

energoland hra
   
                            Rozdeľte správne energiu a zachráňte mesto pred blackoutom.

staty sveta a ich energeticky kokteil
    
                                                 Štáty sveta a ich „energetický kokteil“.

informacne panely popisujuce jednotlive druhy energie
   
                                  Informačné panely popisujúce jednotlivé druhy energie.

stroj casu energoland
      
                        Stroj času prezradí, kedy boli ktoré druhy energie najvyužívanejšie.

zaver energetickych pretekov na led podlahe
        
                                        Záver energetických pretekov na LED podlahe.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia