VIDEO: Vypýtaš si a dostaneš? Konferencia o crowdfundingu

— Petra Dzurovčinová

Slovenská aliancia pre internetovú ekonomiku pripravila online konferenciu Innovators Connect o crowdfundingu. Medzi pozvanými hosťami bol holandský expert na komunitné financovanie Ronald Kleverlaan, zakladateľ slovenského startupu CulCharge Viktor Reviliak, biznis konzultant zo spoločnosti Adastra Partnering Matej Mišík a pozvanie prijal aj slovenský veľvyslanec v Holandsku pán Jaroslav Chlebo.

VIDEO: Vypýtaš si a dostaneš? Konferencia o crowdfundingu

zdroj obrázku: SAPIE

Slovenská aliancia pre internetovú ekonomiku (SAPIE) svojimi aktivitami podporuje rozvoj technologického a kreatívneho talentu, posilňuje základy slovenského podnikateľského prostredia s globálnymi ambíciami. Medzi jej zakladajúcich členov patria úspešné slovenské aj medzinárodné spoločnosti, ako napríklad Neulogy, ESET či Google. SAPIE momentálne vedie Petra Dzurovčinová ako exekutívna manažérka.

Čo zaznelo?

Celý záznam z konferencie si môžete pozrieť nižšie, pripravili sme pre vás zoznam kľúčových odkazov konferencie:

Crowdfunding, alebo komunitné financovanie, nie je len o získavaní finančných prostriedkov, ale najmä o budovaní dlhodobých, hodnotných a vzájomných vzťahov so svojou komunitou. Cieľom by nemalo byť len získanie penazí na štart podnikania, ale aj overenie vášho nápadu potenciálnymi zákazníkmi, komunikácia vašich firemných hodnôt a plánov a najmä pocit, že vaši zákazníci majú podiel na vašom podnikaní.

Viktor sa podelil o skúsenosti z prípravy a priebehu ich crowdfundingovej kampane. Prípravu a plánovanie považoval za kľúčové. S CulCharge si spravili prieskum najväčších crowdfundingových portálov, pripravili detailným rozpočet a marketingovú kampaň. Tým, že sa púšťali do neznámych vôd ich rozpočet sa do konca kampane zdvojnásobil, ale správne nastavená kampaň im priniesla úspech. Za 40 dní sa im podarilo vyzbierať skoro 95 tisíc dolárov od viac ako 3000 ľudí zo 71 krajín sveta.

Ronald odpovedal na našu otázku o podpore crowdfudingu so strany štátu, tým, že legislatíva by mala umožniť tento spôsob financovania, či už sa jedná po dar alebo investíciu (vo forme pôžičky alebo poskytnutia akcií). Spomenul aj iniciatívu britskej vlády, ktorá sa rozhodla podporiť tento typ financovania tým, že poskytne začínajúcej spoločnosti rovnakú sumy akú sa jej podarilo vyzbierať prostredníctvom crowdfundingu.

Crowdfunding nemusí byť len pre menšie projekty, ale v dá sa použiť aj na väčšie či verejnoprospešné aktivity. Spomenul napríklad výstavbu veterných mlynov v Nemecku, ktoré sú plne financované obyvateľmi.

Dôležité pri crowdfundingu je vzdelávanie verejnosti o jeho výhodách a komunikácia možností, ktoré crowdfunding ponúka. Práve tu zohráva dôležitú úlohu štát, ktorý môže odprezentovať pravidlá, výhody a riziká.

Celý záznam konferencie si môžete pozrieť tu

 

 

Niekoľko viet o rečníkoch

Roland RoundHlavným rečníkom bol Ronald Kleverlaan, ktorý je nezávislým poradcom, autorom a expertom na crowdfunding.Je jedným z najdôležitejších inovátorov v oblasti crowdfundingu v Európe, je poradcom Európskej komisie v otázkach crowdfundingu, viceprezident Európskej siete crowdfundingu a zakľadateľom Crowdfunding Hub, holandského inštitútu pre otázky komunitného financovania.  

Viktor ReviliakViktor Reviliak je spoluzakladateľom slovenského startupu CulCharge, ktorý priniesol na trh najmenšiu prenosnú nabíjačku na mobilné telefóny. CulCharge ako jeden z prvých slovenských startupov úspešne využil crowdfunding na získanie finančných prostriedkov, otestovanie trhu a získanie prvých zákazníkov. Počas kampane na crowdfundingovom portáli Indiegogo získali počas 40 dní takmer 95 tisíc amerických dolárov od 3000 zákazníkov zo 71 krajín sveta.


Matej MisikMatej Mišík je biznis konzultantom v spoločnosti Adastra Partnering, ktorá sa zaoberá tvorbou softvéru a prácou s big data. Momentálne pracuje na crowdfundingovom riešení pre softvérové produkty, ktoré bude prezentované na tohtoročných Startup Awards.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia