Deti aj dospelí natáčali svetlo a kreslili centrum vedy

— Zuzana Vitková, Frédérique Hazéová

Čo zistil Newton keď hladkal svojho kocúra a ako dlho nám vydržia „baterky“ po zhasnutí Slnka? Pozrite sa ako vidia farby a inšpirácie vedy víťazi súťaží Týždňa vedy a techniky 2015.

Deti aj dospelí natáčali svetlo a kreslili centrum vedy

Víťazná práca výtvarnej súťaže v rámci Týždňa vedy a techniky v kategórii od 14 do 16 rokov - Vedecké laboratórium mojimi očami. Autorka: Barbora Boleková

Týždeň vedy a techniky je každoročne organizovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. 

V rámci Týždňa vedy a techniky 2015 boli vyhlásené nasledujúce súťaže: Najlepšia reportáž o slovenskej vede a technike, Súťaž amatérskych filmárov, Výtvarná súťaž, Fotografická súťaž a Grafická súťaž.

Inšpirácia k záujmu

Tohtoročná fotografická súťaž v rámci Týždňa vedy a techniky 2015 sa zamerala na tému „Kto alebo čo inšpiruje môj záujem o vedu a techniku“. Účastnici do tejto súťaže zaslali 39 fotografií, ktoré hodnotila odborná komisia. Víťazom kategórie, ktorej sa zúčastnili žiaci stredných škôl, sa stal Stanislav Gonda z Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi s fotografiou s názvom Ekologická žiarovka. 

sutaz ekoziarovka
Ekologická žiarovka. Autor: Stanislav Gonda

V kategórii študentov vysokých škôl získal prvé miesto Jakub Kováč z Univerzity Komenského v Bratislave. Svoju víťaznú fotografiu nazval Očami techniky. 

sutaz ocami techniky
Očami techniky. Autor: Jakub Kováč

Symboly vedy a techniky

Tak znelo zadanie grafickej súťaže, v ktorej odborná komisia z 36-ich zaslaných prác. Víťazkou prvej kategórie, v ktorej súperili žiaci stredných škôl, sa stala Alžbeta Timková zo Strednej odbornej školy Košice so svojou prácou Vedou a technikou do duše.

sutaz do duse
Vedou a technikou do duše. Autorka: Alžbeta Timková. 

Víťazom druhej kategórie, do ktorej boli zaradení študenti vysokých škôl, vrátane doktorandov, sa stal Viliam Strajňák zo Slovenskej technickej univerzity so Sdrcom vedy a techniky. 

sutaz srdce
Srdce vedy a techniky. Autor: Viliam Strajňák

Svetlo a jeho podoby

Cenu za najlepšiu reportáž o slovenskej vede a technike získal kolektív autorov z RTVS za reláciu VAT – Veda a technika a príspevok s názvom „Elektrické auto EDISON“, na ktorom spolupracovali Matej Novák, Gregor Mareš, Ján Kurilla, Alfonz Alexander, Ado Tuan Roman, Vladimír Ferenčák a Peter Kováčik.


Elektrické auto EDISON. Zdroj: youtube.com/CVTI SR

Súťaž amatérskych filmárov sa tento rok niesla v znamení svetla. Jej téma totiž znela "Cesta okolo svetla - svetlo okolo nás". V kategórii do 12 rokov zvíťazili Martin a Daniel Compelovci z Bratislavy s filmom nazvaným „Svetlo je život“. V druhej kategórii, do ktorej boli zaradené práce od detí v rozmedzí od 13 do 17 rokov, získal prvé miesto Adrián Ďurči z Levíc za film „Tajomstvo stretu svetla“. V poslednej kategórie, nad 18 rokov, sa víťazom stal Ladislav Junga z Rožňavy s prácou nazvanou „Svetlo okolo nás“.


Svetlo je život. Zdroj: youtube.com/CVTI SR

Moje centrum vedy

Do výtvarnej súťaže bolo tento rok zaslaných až 236 výkresov. Súťaž bola opäť rozdelená do dvoch kategórií, pričom v prvej súťažili žiaci vo veku 11 až 13 rokov. Jej víťazkou sa stala Andrea Vilinová zo Základnej školy Stará Ľubovňa. Jej práca nesie názov Multimediálna učebňa. 

sutaz multimed
Multimediálna učebňa. Autorka: Andrea Vilinová

Víťazkou druhej kategórie - žiaci a študenti od 14 do 16 rokov - sa stala Barbora Boleková zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Námestove. Svoju prácu nazvala Vedecké laboratórium mojimi očami. 

sutaz vedecke lab
Vedecké laboratórium mojimi očami. Autorka: Barbora Boleková

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia