SPARKS: Keď vedci načúvajú verejnosti

— Frédérique Hazéová

Veda, výskum a inovácie by mali byť zodpovedné a najmä pre ľudí. Vedci a bežní obyvatelia sú pritom často izolovaní a zdá sa, že veda je vlastne od našich každodenných potrieb skutočne vzdialená. Aj preto vznikol pod záštitou Európskej komisie projekt SPARKS, ktorý má obyvateľom ukázať, že aj oni majú vo vede svoj hlas.

SPARKS: Keď vedci načúvajú verejnosti

Zdroj obrázku: youtube.com/Project Sparks

Pokiaľ má verejnosť dôverovať vede, musí rozumieť tomu, čo vlastne vedci robia a prečo. Cieľom projektu SPARKS je preto naučiť ich spolu komunikovať a ukázať im, ako to môže fungovať.

Medicínou k ľuďom

Projekt SPARKS spojil pod vedením Európskej siete pre vedecké centrá a múzeá Ecsite tridsať tri organizácií z dvadsiatich deviatich európskych krajín. Tie sa spoločne budú snažiť oboznámiť Európanov so Zodpovedným výskumom a inováciami (RRI – Responsible Research and Innovation).

Pomenovanie Zodpovedný výskum a inovácie pritom zahŕňa prístup, ktorý berie do úvahy potreby spoločnosti, ako aj jej očakávania. Jeho cieľom je tiež podporiť vytvorenie vedeckých riešení, ktoré nebudú izolované od skutočnosti a budú udržateľné.

Medicína a zdravie sú témou, ktorá je blízka všetkým. Každý z nás môže čeliť rôznym zdravotným komplikáciám, či problémom spojeným s udržaním si zdravia. Práve cez túto tému sa preto účastníci SPARKS-u snažia zapojiť obyvateľov do výskumu, ktorý v konečnom dôsledku ovplyvňuje aj ich životy.

Technológie nápomocné pacientom, sociálni roboti zlepšujúci zdravotnú starostlivosť, či etika vo výskume, aj to sú témy, ktorým sa SPARKS venuje.

Ako sa môžete zapojiť aj vy?

Počas trvania projektu sa uskutoční vyše 230 aktivít, do ktorých sa budú môcť obyvatelia zapojiť. Po celej Európskej únii (vrátane Švajčiarska) bude tiež cestovať putovná výstava, ktorá v každej krajine pobudne zhruba dva mesiace. Na Slovensku si ju budeme môcť prezrieť od januára do februára 2017.

Pre každého je tu tiež nový newsletter, v ktorom sa každé tri mesiace dozviete niečo nové v súvislosti s témou SPRAKS-u, ale aj informácie o aktivitách a výsledkoch projektu. V jeho prvom vydaní si môžete prečítať o zvyšujúcom sa význame robotov, ktorí už neslúžia len ako mechanické nástroje, ale môžu z nich byť napríklad aj spoločníci pre starších a osamelých ľudí.

Opustenosť vo vysokom veku a často aj zlom zdravotnom stave je čoraz častejšie sa opakujúcim problémom dnešnej populácie, predovšetkým vo vyspelých spoločnostiach. „Zdravotnícki roboti sú len jedným možným (a povedala by som najjednoduchším) riešením problému starostlivosti o starších v blízkej budúcnosti. Otázka ako pristúpiť k tejto rastúcej potrebe by nemala byť podceňovaná, ani ponechaná len na politikoch, ekonómoch a technikoch,“ vyjadrila sa pre newsletter Michaela Pfadenhauerová z Inštitútu sociológie Viedenskej univerzity.

Ak vás téma zaujala, prvý newsletter SPARKS-u nájdete tu. Pokiaľ sa aj vy chcete zapojiť do európskeho výskumu a prispieť k témam, ktorými by sa mal zaoberať, môžete sa prihlásiť na jeho odoberanie a byť vždy informovaní o najnovších aktivitách.


Zdroj: youtube.com/Sparks Project

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia