Študent našiel chybu v štúdii, ktorú citovali aj politici

Americký študent Thomas Herndon našiel chybu v kľúčovej ekonomickej štúdii, na ktorú sa často politici odvolávajú pri ospravedlňovaní prísnych rozpočtových škrtov.

Študent našiel chybu v štúdii, ktorú citovali aj politici

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Wonderlane

Autormi prominentnej štúdie sú harvardskí profesori Carmen Reinhartová a Ken Rogoff, ktorí v minulosti pôsobili aj v Medzinárodnom menovom fonde.

Štúdia tvrdí, že ak podiel dlhu krajiny na jej hrubom domácom produkte prekročí úroveň 90 %, spôsobí to dramatické spomalenie ekonomického rastu. Prácu citovali napríklad eurokomisár Olie Rehn, alebo republikánski politici v USA pri obhajobe škrtov verejných výdavkov.

28-ročný študent Massachusettskej univerzity Thomas Herndon dostal v škole za úlohu zopakovať výsledky ľubovoľnej ekonomickej štúdie. Vybral si práve prácu Reinhadtovej a Rogoffa z roku 2010.

Herndonovi sa ale závery štúdie napriek veľkej snahe nepodarilo zopakovať. „Roztriasli sa mi z toho kolena,“ povedal. „Myslel som si, že som urobil nejakú vážnu chybu. Som študent, a tak bola väčšia pravdepodobnosť, že som sa skôr zmýlil ja než známi profesori z Harvardu,“ dodal.

Podobne sa na výsledky pozeral aj jeho profesor Michael Ash, ktorý študenta najskôr vyzval, aby výpočty prekontroloval. „Bola to pre nás záhada,“ uviedol Ash.

Herndon sa napokon obrátil priamo na autorov štúdie, ktorí mu poskytli pôvodnú excelovskú tabuľku s výpočtami.

Z tej zistil, že autori do kľúčového výpočtu priemerného rastu v krajinách s vysokým zadlžením v tabuľke nezahrnuli niektoré riadky a počítali tak s menším počtom štátov. Okrem toho našiel aj ďalšie chyby, ktoré mali závažné dopady na závery slávnej štúdie.

Herndon tieto poznatky spolu so svojimi vyučujúcimi zverejnil tento týždeň. Aj oni dospeli k názoru, že vysoký dlh súvisí s nižším rastom, nie však v takej miere ako tvrdila štúdia. Pravidlo má navyše mnoho výnimiek. Najpôsobivejšie závery z harvardskej štúdie tak nepotvrdili.

Reinhartová a Rogoff reagovali spoločným vyhlásením, v ktorom sa Herndonovi a jeho kolegom poďakovali za odhalenie chýb. „Je alarmujúce, že sa takáto chyba napriek veľkej snahe o svedomitosť dostala do našej štúdie. Myslíme si však, že táto poľutovaniahodná chyba nijak významne nemení hlavné posolstvo štúdie,“ uviedli.

Na vzťah medzi spomalením ekonomiky a vysokými úrovňami verejného dlhu poukazujú aj iné výskumy.

Herndon si naopak myslí, že úsporná politika je kontraproduktívna. Teraz ho ale najviac teší, že svojim výskumom vyvolal tak veľký ohlas. „Pokladám za veľkú česť, že som takto prispel do diskusie o hospodárskej politike,“ povedal.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia