S rastúcou teplotou sa stupňujú aj násilnícke sklony

S rastúcim otepľovaním budeme podľa vedcom násilnejší. V najnovšej štúdii zistili, že s každým ďalším stupňom teploty, rastie aj pravdepodobnosť agresívneho chovania. Uviedla to agentúra AP.

S rastúcou teplotou sa stupňujú aj násilnícke sklony

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, The national guard

Vedci analyzovali 60 štúdií o historických pádoch, nedávnych vojnách, ale tiež súčasné údaje o násilnej kriminalite v USA. K tomu pridali laboratórne stimulácie, ktoré testovali policajné rozhodnutia, či majú použiť strelnú zbraň. Zistili niečo, čo vraj máme spoločné naprieč storočiami - veľké horko alebo sucho znamená viac násilia.    

„Keď sa počasie zhoršuje, máme tendenciu ochotnejšie ubližovať iným ľuďom,“ povedal vedúci štúdie, ekonóm Solomon Hsiang z Kalifornskej univerzity. Jeho tým dokonca prišiel s rovnicou, ktorá predpovedá, o koľko sa riziko rôzneho typu násilia zvýši s extrémnym počasím.

V oblastiach rovníkovej Afriky, ktoré sužujú časté vojny, znamená jeden stupeň Fahrenheita navyše asi o 11 percent vyššiu pravdepodobnosť konfliktu. Pre Spojené štáty zase platí, že zvýšenie teploty o 5,4 stupňa Fahrenheita (tri stupne Celzia) spôsobí vyššiu pravdepodobnosť násilných trestných činov o dve až štyri percentá.

Bez ohľadu na to, akým spôsobom štúdia porovnávala teplotu a konflikt, bolo podľa Hsianga spojenie jasné bez ohľadu na to, kde alebo kedy sa skúmané udalosti odohrávali.

V jednej zo štúdií podstúpili policajti psychologický experiment. Počas laboratórnej simulácie boli muži zákona náchylnejší k rozhodnutiu strieľať na človeka, keď bola v miestnosti vyššia teplota. Hsiang tiež upozornil na pád mayskej civilizácie, ktorý spadal do obdobia historického sucha pred zhruba 1200 rokmi.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia