Pravidelné cvičenie dokáže skvalitniť život aj seniorom

Výskumníci z Univerzity Komenského nechali osem týždňov pravidelne cvičiť 30 seniorov nad 65 rokov. Tí si preukázateľne zlepšili svoje pohybové schopnosti a kondíciu.

Pravidelné cvičenie dokáže skvalitniť život aj seniorom

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Bratislavská župa

Po 65. roku života sa znižuje sila a zhoršuje rovnováha. Popri tom rastie riziko úrazov. Až 30 % ľudí nad 65 rokov zažije aspoň jeden pád v roku. U seniorov nad 80 rokov je to dokonca každý druhý. 10 % týchto pádov končí zlomeninou.

Práve preto je potrebné, aby si seniori obnovovali fyzickú kondíciu, čo im prinesie nielen zlepšenie sily, ale pomôže aj pri každodenných činnostiach, ako je chôdza po schodoch alebo cestovanie verejnou dopravou.

Výskumníci z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského odprezentovali výsledky projektu Mobilita v starobe.

Cieľom projektu, ktorý má charakter základného aj aplikovaného výskumu, bolo zistiť, či sa môže pri pravidelnom cvičení zlepšiť kvalita života ľudí nad 65 rokov.

Vedci zorganizovali cvičenia pre 30 dobrovoľníkov vo veku nad 65 rokov. Počas ôsmich týždňov cvičili trikrát do týždňa. Cvičenia sa zamerali na posilňovanie nôh a celkovú kondíciu.

V tréningu boli použité dve nové metódy - elektronicky riadený prístroj leg-pressového typu a elektrostimulácia dolných končatín. Popri cvičeniach sa tiež testovala rýchlosť vstávania zo stoličky a rýchlosť chôdze.

Čas si treba vyhradiť

Výskum preukázal, obe metódy zvyšujú silu dolných končatín. Tréning na leg-presse tiež zlepšuje statickú rovnováhu.

„Výsledky jednoznačne preukázali, že pohybové schopnosti a kondícia sa dajú zlepšovať aj vo veku nad 65 rokov,“ povedal pre Slovenský rozhlas doktor Ján Cvečka.

Potvrdzuje to aj vedúci výskumu profesor Dušan Hamar. „Mnohí ľudia majú názor, že silové cvičenia sú zlé pre zdravie. Dnes vieme, že to nie je pravda. V poslednom čase sa odporúča, aby sa aeróbne cvičenia kombinovali so silovými.“

„Ľudia zvyknú hovoriť, že nemajú čas na cvičenie. Ja im však hovorím, že čas netreba hľadať, treba si ho vyhradiť. Tak, ako máme čas na umytie zubov, treba si vyhradiť čas na cvičenie tak, aby sa naň nesiahalo,“ dodáva odborník na telovýchovné lekárstvo.

Experiment vnímali pozitívne aj samotní jeho účastníci. „Zo začiatku som po cvičeniach cítila únavu. Postupne sa to ale zlepšovalo a nakoniec som bola rada, že som sa na to dala,“ hovorí jedna z nich. „Poviem úprimne, že mi to aj chýba. Je pravda, že človek po tréningu získa väčšiu stabilitu a istotu v chôdzi,“ zhodnotila.

„Bolo to spočiatku trošku náročné a stereotypné, ale vedel som, že je to dobrá vec a treba to robiť,“ vyhlásil ďalší účastník.

Centrum výskumu starnutia a civilizačných chorôb

Projekt Mobilita v starobe bude pokračovať do konca roku 2014. Vedci sa teraz zamerajú na skupinu onkologických pacientov.

Okrem toho vzniklo na fakulte Centrum výskumu starnutia a civilizačných ochorení, ktorého cieľom je okrem iného pokračovať vo výskume vplyvu pohybových aktivít u skupiny seniorov nad 65 rokov, ale takisto im napríklad aj poskytovať servis v podobe presne zacielených pohybových programov, zameraných na udržanie a zvýšenie kondície.

„Náplňou novovzniknutého centra bude tvorba a praktická aplikácia pohybových programov pre rôzne cieľové kategórie ľudí - deti, seniorov, pacientov - práve na základe poznatkov získaných vedeckou činnosťou centra v spolupráci s katedrami FTVŠ UK, ale aj mimofakultnými a mimouniverzitnými expertnými skupinami,“ uviedla doktorka Veronika Tirpáková.

Riaditeľkou centra bude docentka Jana Lipková z Katedry športovej kinantropológie. Pracovisko disponuje technickým vybavením pochádzajúcim čiastočne z vlastného vývoja a sčasti ide o štandardné diagnostické prístroje.

Do výskumu budú aktívne zapájaní aj doktorandi a operatívne tiež členovia jednotlivých katedier fakulty v závislosti od momentálne riešenej problematiky.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia