Používanie Facebooku nám uberá na šťastí

Čím viac používame Facebook, tým sme v živote nespokojnejší. Naopak, osobný kontakt s ľuďmi nám na spokojnosti a šťastí pridáva. Prišli na to vedci v najnovšom výskume.

Používanie Facebooku nám uberá na šťastí

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, MoneyBlogNewz

Zistenia vedcov zatiaľ sociálnym sieťam veľmi neprajú. Niektorí už dávnejšie uviedli, že podľa ich zistení v nás vyvoláva používanie Facebooku závisť, sociálnu izoláciu, či dokonca depresie. Podobné nelichotivé výsledky prináša aj najnovší medzinárodný výskum.

„Navonok poskytuje Facebook neoceniteľný zdroj naplnenia základnej ľudskej potreby - sociálneho prepojenia,“ pripúšťa vedúci výskumu Ethan Kross z Univerzity v Michigane a vzápätí dodáva : „Zistili sme, že namiesto toho aby Facebook zvyšoval pocit šťastia, robí presne opačné - znižuje ho.“

Vedci zapojili do výskumu 82 čerstvo dospelých ľudí. Podmienkou účasti bolo, aby vlastnili smartfón a mali vytvorené konto na sociálnej sieti.  

Účastníci potom mali počas dvoch týždňov za úlohu päť krát denne cez online dotazník popísať svoje subjektívne emócie a dobu kontaktu s ľuďmi osobne a prostredníctvom Facebooku. Na vyplnenie dotazníku ich vždy upozornila textová správa.

Hlavnou výhodou takéhoto typu výskumu bolo, že vedci mohli pozorovať zmeny emócií v čase a dávať ich do kontextu rôznych typov sociálnych interakcií.   

Z prieskumu nakoniec vyplynulo, že čím viac času trávili účastníci na Facebooku, tým horšie sa potom cítili.

Osobný kontakt pomáha

Vedci sa tiež pýtali účastníkov na spokojnosť so životom na začiatku prieskumu a po jeho konci. Záver bol rovnaký - čím viac za tie dva týždne používali Facebook, tým bola ich spokojnosť nižšia.  

Naopak, táto súvislosť sa neukázala pri osobnom kontakte. Skôr naopak - čím viac sa účastníci stretávali s inými ľuďmi osobne, tým boli po čase spokojnejší.

Na prvý pohľad sa ponúka jednoduché vysvetlenie. Ľudia jednoducho používali Facebook vtedy, keď sa necítili dobre, alebo boli osamelí. Vedci však nenašli žiadne dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.

„Takže toto nebol ten prípad, že Facebook slúžil ako náhrada za zlú náladu, alebo osamelosť,“ myslí si Kross.

„Toto je výhoda, ak robíme výskum vzťahu používania Facebooku a šťastia ako dynamického procesu, ktorý sa vyvíja v čase,“ tvrdí spoluautor štúdie Philippe Verduyn z Leuvenskej univerzity v Belgicku. „Umožňuje nám to vytvárať závery o pravdepodobných kauzálnych vzťahoch.“

Štúdia bola publikovaná v časopise Public Library of Science. Vedci by v budúcnosti chceli zrealizovať podobný prieskum na vzorke účastníkov rôznych vekových skupín.

Závidíme si úspechy

Vedci nezisťovali, prečo má používanie Facebooku takýto vplyv na našu náladu. Vysvetlením by mohol byť výskum, o ktorom už Science.sk dávnejšie informoval.  

Vedci z Technickej univerzity v Darmstadte a Humboldtovej univerzity v Berlíne prišli na to, že viac ako tretina ľudí je po návšteve svojho profilu na Facebooku frustrovaná kvôli pocitom závisti.

Závisť môžu napríklad spôsobiť fotky priateľov z dovoleniek, vyšší počet lajkov pod ich statusmi, alebo viac narodeninových prianí. „Prístup k veľkému množstvu pozitívnych noviniek a profilov zdanlivo úspešných priateľov spôsobuje, že sa s nimi porovnávame, čo môže ľahko vyvolať závisť,“ vyhlásila projektová manažérka výskumu Hanna Krasnova.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia