Neustále hádky zvyšujú riziko predčasnej smrti

Neustále hádky s partnermi, priateľmi či príbuznými zvyšujú riziko úmrtia v strednom veku. Ako informovali dánski vedci v novej štúdii uverejnenej v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, najohrozenejší sú muži a tí, ktorí nie sú v práci.

Neustále hádky zvyšujú riziko predčasnej smrti

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, tacit requiem (joanneQEscober)

Aj nutnosť vysporiadať sa s obavami a požiadavkami najbližšej rodiny je podľa ich zistení spojená s vyšším rizikom úmrtia.

Svoju úlohu však zohráva osobnosť jednotlivca a jeho schopnosť vysporiadať sa so stresom.

Spravodajský server BBC News napísal, že hoci tím vedcov z Kodanskej univerzity spočítal, že neustále hádky zvyšujú riziko úmrtia mužov či žien dva až trojnásobne nad bežnú výšku, nedokázal plne vysvetliť faktory, ktoré za touto spojitosťou stoja.

Predchádzajúci výskum zistil, že ľuďom trpiacim úzkosťou a tým, ktorí sú zavalení požiadavkami od partnera a detí, rovnako ako tým, ktorí sa s blízkymi príbuznými často hádajú, môže hroziť zvýšené riziko srdcových chorôb a infarktov.

Podľa ďalších štúdií majú dobré spoločenské väzby a široká sieť priateľov na zdravie pozitívny vplyv.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia