Zdôrazňovaním výnimočnosti dieťaťa rodičia podporujú narcizmus

Stále viac detí v západných krajinách k sebe cíti patologický obdiv. Dôvodom je podľa medzinárodnej štúdie vedcov na čele s Eddiem Brummelmanom z Amsterdamskej univerzity prístup rodičov. Tí z nich, ktorí svojich potomkov považujú za niečo lepšie, podporujú rozvoj tejto poruchy osobnosti. Výsledky svojho výskumu zverejnili odborníci v prestížnom americkom žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Zdôrazňovaním výnimočnosti dieťaťa rodičia podporujú narcizmus

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Spirit-Fire

Psychológovia dva roky sledovali skupinu 565 holandských detí vo veku od sedem do jedenásť rokov  a ich rodičov. Každých šesť mesiacov s nimi potom viedli rozhovory. Dieťa, ktoré jeho rodičia považovali oproti ostatným za nadpriemerné, alebo  za také, ktoré si zaslúži niečo lepšie, preukázalo neskôr narcistický charakter. Okrem iného prejavovalo menej empatií a na kritiku reagovalo precitlivenejšie.

Zo štúdie tak vyplýva, že nie je prospešné, ak otec s matkou považujú svoje dieťa za „boží dar ľudstvu". „Deti svojim rodičom veria, keď im hovoria, že sú lepšie ako ostatné," uviedol spoluautor štúdie Brad Bushman. „Pre nich aj pre spoločnosť to ale nemusí byť dobré."

Narcizmus je podľa názoru vedcov výsledkom prehnanej rodičovskej pozornosti a nie jej nedostatku.

Bonnský psychiater pre deti a mládež Michael Winterhoff vidí príčinu v tom, že rodičia sú vystavení stále väčšiemu stresu. „Rodičia sa dnes cítia pod stále väčším tlakom," povedal Winterhoff. „V každom prípade ale chcú, aby sa ich dieťa malo lepšie. Preto deťom dávajú viac a viac," dodal. Taký prístup ale podľa neho nemá výchovný ani motivačný prínos.

Podľa Winterhoffa sa potom deti nedokážu presadiť v bežnom živote a majú problémy aj v škole. „Nie sú napríklad schopné utlmiť svoje vlastné potreby," uviedol vedec a zároveň dodal, že tieto deti nie sú šťastné. Považujú sa za výnimočné a od ostatných očakávajú špeciálny prístup.

Vedci zároveň upozorňujú, že narcizmus sa nesmie zamieňať s vysokou sebaúctou. Aj tejto téme sa odborníci venovali. Rodičia, ktorí deťom oveľa viac prejavovali svoju lásku, sebaúctu posilňovali. „Ľudia s vysokou sebaúctou vnímajú ostatných na rovnakej úrovni, zatiaľ čo narcisti sú presvedčení, že stoja nad ostatnými," vysvetlil Bushman.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia