Academia Film Olomouc prinesie citlivé témy aj mimozemšťanov

— Lenka Uherová

Ak ste fanúšikom vedy aj filmov, zapíšte si do kalendára 19. až 24. apríl 2016. V Olomouci sa totiž bude konať už 51. ročník medzinárodného festivalu populárno-vedeckých filmov Academia Film Olomouc (AFO), ktorý aj tento rok prinesie nielen množstvo kvalitných dokumentov a filmov z rôznych kútov sveta, ale aj diskusie, prednášky a zaujímavé osobnosti.

Academia Film Olomouc prinesie citlivé témy aj mimozemšťanov

Pevnosť poznania, zdroj: Academia Film Olomouc

Medzinárodný festival populárno-vedeckých filmov Academia Film Olomouc (AFO) patrí svojou návštevnosťou medzi najväčšie kinematografické podujatia v Českej republike. Vznikol ešte v roku 1966 a organizuje ho Univerzita Palackého v Olomouci. AFO51 tento rok prinesie deväť programových sekcií, vďaka ktorým si diváci môžu rozšíriť svoje vedomosti.

Nevyhýba sa citlivým témam

Programová časť E. T. účastníkov prevedie vesmírom a planétami vhodnými pre život. Na festivale odznie aj nezvyčajná téma komunikácie s mimozemskou civilizáciou, ktorú návštevníkom priblíži Douglas Vakoch – prezident METI International a dlhoročný člen Inštitútu pre hľadanie mimozemskej inteligencie SETI. Téma neobíde ani otázku osídlenia Marsu a o hľadaní fosílií na tejto červenej planéte porozpráva známa astrofyzička Pamela Gay.

Sekcia Space & Place predstaví myšlienku návratu k základným potrebám človeka kvôli narastajúcej populácii, a pokúsi sa nájsť riešenie ako obmedziť zvyšujúci sa počet áut v mestách. Pozrie sa aj na to, ako filmografia formuje našu predstavu o architektúre budúcnosti.

Epilepsia je ľuďom pomerne známa, no veľakrát je spojená s falošnými mýtmi, či predsudkami. Najlepší českí epileptikológovia a neurológovia ich v rámci Božskej nemoci do jedného vyvrátia. Obľúbená Veda v popkultúre naopak vedu odľahčí a preskúma, akú úlohu zohráva veda v hollywoodskych filmoch. Nevynechá ani úspešného Marťana, či najnovšie Star Wars.

Téme sexuálneho obťažovania sa bude venovať sekcia Znásilneňí, ktorá návštevníkov formou dokumentu priblíži návštevníkom takzvanú kultúru znásilnenia v prostredí amerických škôl. Po projekcii bude nasledovať diskusia, ktorá sa bude venovať obťažovaniu v Českej republike.

Aj sekcia Gender A Věda sa tiež dotkne problematiky sexuálneho obťažovania na vysokých školách, ale aj nerovného odmeňovania žien a mužov. Neobíde ani tému žien v oblasti IT technológií.

V rámci festivalu sú pre návštevníkov ešte pripravené ďalšie tri sekcie – Genius Loci Queer Historie, GMO - Geneticky modifikovaný organizmus a Jinakost postižení, ku ktorým budú organizátori priebežne zverejňovať informácie na oficiálnej stránke podujatia.


AFO 2015 from AcademiaFilmOlomouc on Vimeo.

„Predskokanom“ bude Camp 4Science

V rámci festivalu sa od 18. do 23. apríla uskutoční aj tretí ročník worskhopu filmových projektov Camp 4Science. Šesťdňové podujatie je určené začínajúcim filmárom z oblasti vedeckých filmov, pričom sa zameriava predovšetkým na oblasť vyšehradskej štvorky.

„Je paradoxom, že krajiny, ktoré sa vo svete už dlho profilujú veľmi kvalitnou autorskou dokumentárnou tvorbou, vstupujú do produkcie vedeckých filmov iba sporadicky,“ hovorí Hana Křepelková-Rezková, vedúca programu Camp 4Science.

Organizátori do Campu vybrali celkovo šesť projektov, z ktorých dva pochádzajú z Poľska, a po jednom projekte prispeli tvorcovia z Čiech, Slovenska, Maďarska a Španielska. Ich tvorba predstavuje napríklad stavbu teleskopu, ktorý má pomôcť nahliadnuť do zatiaľ nepoznaných priestorov vesmíru, či ľudskou robotikou.

Tvorcov projektov budú školiť a viesť renomovaní a skúsení tútori, ako napríkladDinah Lordová, britská producentka a víťazka ceny BAFTA, Christine Reisenová, mentorka a konzultantka v oblasti produkcie s osemnásťročnými skúsenosťami s tvorbou v televízii ARTE, či Tristan Chytroschek, držiteľ Emmy.

Workshop má za cieľ dať priestor vedeckým filmom, ale tiež pomôcť ich predstaviteľom zlepšovať svoju tvorbu a zdieľať skúsenosti so staršími a skúsenejšími kolegami. Hana Křepelková-Rezková ale upozorňuje, že možnosť zapojiť sa majú aj tvorcovia vedeckých filmov z iných krajín. Dôležité je, aby mal ich projekt potenciál.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia