Festivalové Science na N-tú: Generácia Y ide iným smerom

— Frédérique Hazéová

Všetci poznáme vtipy o starkých pokrikujúcich na deti uháňajúce na bicykloch, či staré známe „ty tomu nerozumieš, ty si iná generácia“. Prečo sa však jednotlivé generácie tak odlišujú a čo vôbec môžeme považovať za generáciu ako takú? Aj to sa dozvedia návštevníci festivalu Grape na našej zajtrajšej diskusii Science na N-tú.

Festivalové Science na N-tú: Generácia Y ide iným smerom

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com/Unsplash

„Pozdravte Lucy. Lucy je súčasťou Generácie Y, čiže generácie, ktorá sa narodila medzi koncom 70. a polovicou 90. rokov,“ začína sa známy článok Tima Urbana z magazínu Huffington Post, ktorý si aj medzi Slovákmi našiel množstvo čitateľov. Hneď po úvodných vetách totiž prichádza podstata, ktorá trápi mnohých. „Lucy je tak trocha nešťastná.“

Prevrat na pracovnej pôde?

Niektorí Generáciu Y, alebo Mileniálov (z angl. Millennials), označujú ako skupinu lenivých, prehnane ambicióznych, povrchných a arogantných ľudí. Druhí tvrdia pravý opak.

Inštitút obchodnej hodnoty IBM minulý rok zrealizoval výskum medzi 1784 zamestnancami rôznych organizácií z šiestich rôznych oblastí a dvanástich krajín sveta.

„V posledných niekoľkých rokoch bolo zverejnených mnoho reportov, ktoré predpovedali ako Mileniáli (vo veku 21 – 34) spôsobia prevrat v pracovnom prostredí,“ uvádza sa v štúdii. Všetky sa pritom zhodovali v tom, že táto generácia je iná ako tie predchádzajúce. Realizátorom výskumu sa však nepozdávalo, že je označovaná ako „lenivá, prehnane sebavedomá, sebecká a povrchná“.

Zamerali sa preto na päť predpokladov o Generácii Y:

1. Generácia Y má iné kariérne ciele a očakávania ako staršie generácie
2. Generácia Y túži po neustálom velebení mysliac si, že by mal každý v tíme dostať cenu
3. Členovia Generácie Y sú „digitálni závisláci“, ktorí chcú všetko robiť a zdieľať na internete, bez ohľadu na osobné, či profesionálne hranice
4. Na rozdiel od svojich starších kolegov nedokážu robiť rozhodnutia bez toho, aby najskôr každého požiadali o radu a názor
5. Členovia Generácie Y sú náchylnejší k zmene alebo opusteniu zamestnania, pokiaľ ich práca nenapĺňa to, čo je ich vášňou

Výskumníci tieto predpoklady vo svojej štúdii vyvrátili, no existujú aj ďalšie výskumy, ktoré naopak podporujú tieto zažité predstavy o dnešných dvadsiatnikoch a tridsiatnikoch.

Sebecká a plytvajúca

Britský The Guardian minulý rok zverejnil výsledky výskumnej agentúry Pew Research Center, ktorá sa zamerala na to, ako sa vlastne vidia samotní členovia tejto generácie. Podľa jej výsledkov sa len 24% opýtaných považuje za zodpovedných ľudí, čo je takmer trikrát menej ako výsledok prieskumu staršej generácie.

Iba 17% Ypsilónov a Ypsilóniek sa považuje za morálnych a viac ako polovica z nich svoju generáciu popísala ako sebeckú, pričom 49% opýtaných pridalo aj prívlastok „plytvajúca“.

Názory sa teda značne rozchádzajú a otázkou zostáva, v čom sa Generácia Y tak odlišuje od tej predchádzajúcej? Jedným faktorom je spôsob a prostredie, v ktorom boli vychovávaní. Mnohým je v detstve opakované, že môžu robiť čokoľvek a určite to dokážu.

Mnohí z nich dnes v skutočnosti presne nevedia, čo by vlastne chceli robiť, kde pracovať, čomu sa venovať. Vysokoškoláci v priemere trikrát zmenia odbor, kým sa rozhodnú pre ten finálny a viac ako polovica mileniálov už aspoň raz zmenila profesiu. Pretože môžu.

Či to tak skutočne je, nakoľko môžeme zovšeobecniť jednu generáciu a ako sa naša Generácia Y odlišuje od tej „západnej“ budeme už zajtra preberať na našej špeciálnej festivalovej edícii Science na N-tú. Ak sa náhodou chystáte na festival Grape, neváhajte a príďte nás navštíviť.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia