V Číne objavili hrobku jednej z najmocnejších žien čínskej histórie

Čínski archeológovia objavili hrobku jednej z najmocnejších žien v histórii krajiny. Miesto posledného odpočinku političky Šang-kuan Wan-er, ktorá žila v 7. storočí, bolo nájdené blízko letiska v meste Sien-jang v severnej provincii Šan-si. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne média.

V Číne objavili hrobku jednej z najmocnejších žien čínskej histórie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Jorge Dalmau y Pablo Dalmau Photo

Šang-kuan, ktorá žila v rokoch 664-710 za vlády dynastie Tchang, bola dôverníčkou prvej čínskej cisárovnej Wu Ce-tchien. Neskôr sa vydala za jej syna a pôsobila na pozícii, pripomínajúcu dnešnú obdobu premiérskej funkcie. V roku 710 bola zabitá pri palácovom prevrate.

Podľa rádia China Radio International bol v hrobke aj epitaf, ktorý potvrdil, že je v nej táto slávna žena pochovaná. „Objav hrobky s nápisom je veľmi významný pre štúdium dynastie Tchang,“ napísal denník China Daily s odvolaním sa na historika Tu Wen-jü.

Hrobka bola podľa čínskych médií značne poškodená. „Strop bol úplne prepadnutý, všetky štyri steny poničené a všetky dlaždice v podlahe nadvihnuté,“ uviedli archeológovia.

„Domnievame sa, že išlo o organizované ničenie veľkého rozsahu, o ktorom dosť pravdepodobne rozhodli úrady.“

V hrobe sa nenašli žiadne zlaté predmety, mince a ani celé kosti. Našla sa ale celá hromada iných predmetov. Podľa fotografií z vykopávok sú to napríklad keramické sošky koní, napísala agentúra AFP.

Život Šang-kuan Wan-er, ktorá bola tiež uznávanou básnickou autorkou, sa stal inšpiráciou aj pre čínsky televízny seriál, vysielaný na konci 90. rokov minulého storočia.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia