V Antarktíde našli viac ako storočný denník z výpravy k južnému pólu

Na Antarktíde sa v roztopenom ľade podarilo objaviť denník člena antarktickej expedície kapitána Roberta Scotta. Zošit bol ukrytý v ľade viac ako sto rokov a patril Georgovi Murraymu Levickovi, ktorý bol počas výpravy nie len fotografom, ale aj zoológom a lekárom.

V Antarktíde našli viac ako storočný denník z výpravy k južnému pólu

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, batintherain

Zápisky boli objavené v topiacom sa ľade pri prístrešku, ktorý slúžil expedícii ako jedna zo základní.

„Ide o úžasný objav, o časť, ktorá chýbala k rekonštrukcii výpravy," povedal výkonný riaditeľ Antarktickej nadácie Nigel Watson. Nadácia informovala o objave tento týždeň.

Písmo na stránkach je stále čitateľné, avšak väzba zošita sa rozpadla. Stránky boli prevezené na Nový Zéland, kde budú zreštaurované a zviazané. Potom by sa mali vrátiť do Antarktídy, kde nadácia spravuje päť miest, ktoré Scott, Ernest Shackleton a Edmund Hillary využili pri svojich výpravách.

Keď Scottova expedícia dorazila roku 1911 do Antarktídy, rozdelila sa na dve skupiny. Scottom vedená expedícia sa dostala k južnému pólu 17. januára 1912, aby zistila, že ju o niekoľko týždňov predbehol Nór Roald Amundsen. Na spiatočnej ceste Scott a jeho ľudia zahynuli kvôli extrémne zlému počasiu a tiež kvôli nedostatku potravín.

Levick patril k druhej skupine, ktorá sa vydala pozdĺž pobrežia s cieľom študovať kolónie tučniakov a tuleňov. Skorá zima ale skupinu uväznila v ľade, čo im nedovolilo dostať sa na loď, ktorá ich mala odviezť späť. Výprava prečkala zimu v prístrešku vyhĺbenom  v ľade. Ako potrava im slúžili tučniaky, či tulene a ako palivo používali podľa novín The Guardian veľrybí tuk.

Levick neskôr popísal sexuálny život tučniakov, avšak jeho poznatky boli publikované až po sto rokoch, pretože za jeho života boli považované za nemravné. Nájdený denník je plný strohých dát a opisov detailov fotografií zo začiatku expedície.

Levick sa po návrate zapojil do bojov 1. svetovej vojny. Počas 2. svetovej vojny sa vrátil k námorníctvu a pomáhal s výcvikom techniky prežitia. Zomrel v roku 1956 vo veku 80 rokov.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia