Na Aljaške sa našli ostatky malých detí z doby ľadovej

Vedci objavili vo vnútrozemí Aljašky telesné ostatky dvoch detí z doby ľadovej. Nikdy predtým sa nenašli telá tak malých detí staré 11 500 rokov. Ako napísal denník News-Miner, ktorý vychádza v aljašskom Fairbankse, objav poskytol vedcom nové informácie o dávnych pohrebných zvykoch.

Na Aljaške sa našli ostatky malých detí z doby ľadovej

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Dallas Krentzel

Telá sa našli v nánose piesku pri rieke Tanana, kde archeológovia pracujú desiatky rokov. Pred štyrmi rokmi tam objavili čiastočne spálené ostatky trojročného dieťaťa. Blízko sa potom našli dve ešte mladšie deti v hĺbke necelých 40 centimetrov pod povrchom. Kosti sú dobre zachované.

Jedno z detí sa narodilo a pravdepodobne predčasne zomrelo tesne po narodení. Smrť všetkých troch detí archeológovia stanovujú na rovnaký rok. V hroboch boli okrem ostatkov aj šípy a kópie, na mieste sa  našli aj kosti lososov.

Za týmto nálezom z roku 2013 je skupina Bena Pottera z univerzity vo Fairbankse, ktorá o ňom teraz vydala správu v odbornej publikácii Proceedings of the National Academy of Sciences.

Deti sú bez pochýb pôvodom z amerického kontinentu. Na ostatkoch by teraz mali byť vykonané  testy DNA, aby sa určilo pohlavie detí a aby sa objasnilo, či neboli súrodencami.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia