Egyptský Indiana Jones je na Slovensku: V Tutanchamónovej hrobke Nefertiti určite nie je

— Otakar Horák

Keď sa v roku 1922 prekopával Howard Carter k Tutanchamónovej hrobke, jeho kolega sa ho opýtal: „Vidíte niečo?“ Carter odpovedal slovami, ktoré sa preslávili: „Áno, vidím nádherné veci,“ povedal Zahi Hawass pri návšteve Slovenska.

Egyptský Indiana Jones je na Slovensku: V Tutanchamónovej hrobke Nefertiti určite nie je

Zahi Hawass, archív: Miloš Lacika

Tento materiál sme v pôvodnom znení prebrali z portálu Denník N, ktorý je partnerským webom Science.sk.

Na Slovensko prišiel po prvý raz Zahi Hawass, známy egyptský archeológ, egyptológ, do roku 2011 šéf egyptského úradu pre staroveké pamiatky a exminister pre historické pamiatky.

Poznáme ho z dokumentov o starovekom Egypte. V klobúku à la Indiana Jones približuje bohatú históriu svojej krajiny divákom na celom svete.

„Režisér George Lucas, ktorý vytvoril postavu archeológa Indianu Jonesa, za mnou priletel až zo San Francisca a povedal mi: ‚Viete o tom, že váš klobúk je slávnejší ako klobúk Harrisona Forda, ktorý hral Indiana Jonesa?‘ Odpovedal som mu, že môj klobúk je skutočný, ale ten od Indianu Jonesa nie je,“ povedal Hawass na prednáške s názvom Pyramídy, múmie a Kleopatra – posledné objavy.

Predniesol ju v utorok na pôde Univerzity Komenského v Bratislave.

Obama aj Bill Gates

Hawass sa vyžíva vo svetle reflektorov – prednášku o dejinách Egypta prekladá fotkami so slávnymi osobnosťami. Nechýbajú Bill Gates, Barack Obama, Shakira alebo Beyoncé.

„Prišla za mnou tenistka Chris Evertová, že sa chce vydať pred sfingou. Po tom, čo sme sa spoločne vyfotili, som jej povedal, že do troch mesiacov sa rozvedie. Opýtala sa prečo. Vysvetlil som jej, že pre kliatbu sfingy,“ chváli sa svojimi „vešteckými“ schopnosťami Hawass. „Odpovedala mi, že manžela miluje. Ale o tri mesiace neskôr sa rozviedli,“ dodal rečník.

Zlato a červená ortuť

Hawass v prednáške zaspomína na nedávne pohnuté časy z obdobia egyptskej revolúcie v roku 2011. Ľud vtedy povstal proti režimu a egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi. V Káhirskom múzeu sa rabovalo, zlodeji za sebou nechali spúšť. „Hľadali hlavne dve veci, prvou bolo zlato. Preto pohádzali sochy na zem. Ak zlato nenašli, sochu nechali tak,“ vraví Hawass.

„Hľadali aj červenú ortuť. Ale červená ortuť je legenda, je to vec, ktorá neexistuje. Veľa Egypťanov však verí, že ak otvoríte múmii hrdlo, nájdete v ňom tekutinu zvanú červenú ortuť. Ľudia si myslia, že má liečivé účinky,“ dodáva rečník.

„Ďakujem armáde a každému, kto chránil múzeum,“ povedal Hawass o obrane pamiatok múzea v Káhire.

„Ľudia sa ma stále pýtajú, či je Egypt bezpečný. Odpovedám: Áno, Egypt je bezpečný. Úplne. Všetky pamätihodnosti sú zabezpečené.“

Vidím nádherné veci

Hawass zaspomínal aj na legendárneho archeológa a egyptológa Howarda Cartera. Keď sa v roku 1922 prekopával k Tutanchamónovej hrobke, jeho kolega lord Carnarvon sa ho opýtal: „Vidíte niečo?“ Carter odpovedal slovami, ktoré sa preslávili: „Áno, vidím nádherné veci.“

Aj Hawas mal možnosť počuť rovnakú otázku. Keď pod domami, ktoré nemali kanalizačný systém, našiel egyptské hrobky, jeho asistent sa ho opýtal, či niečo vidí. „Nemohol som povedať, že vidím nádherné veci. Zapáchali tam odpadky. Povedal som, že vidím hovno.“

Tutanchamónovu hrobku nenašiel Carter, vysvetľuje Hawass, ale 12-ročný chlapec. Živil sa tým, že robotníkom nosil na oslovi vodu. Keď kopal do zeme, našiel vchod do hrobky, hovorí egyptológ.

„Za odmenu mu dal Carter náhrdelník. Ten chlapec nikdy nepracoval. Živil sa len tým, že postával pred hrobkou so svojou fotografiou malého chlapca s náhrdelníkom. Ľuďom vravel, že objavil Tutanchamónovu hrobku. Robil to, aj keď mal 80 rokov. Aj jeho syn robí to isté,“ vraví Hawass a baví publikum.

Nefertiti

Nedávno obleteli svet správy, že za stenou Tutanchamónovej hrobky v Údolí kráľov by mohli byť neprebádané miestnosti, údajne by sa v nich mohol nachádzať hrob Nefertiti, nevlastnej matky Tutanchamóna.

Niektorí egyptológovia považujú za možné, že známa Tutanchamónova pohrebná maska bola pôvodne určená pre ňu. Nefertiti obdivujeme hlavne pre jej krásu, slávna busta sa nachádza v múzeu v Berlíne.

Hawass však zapochyboval o radarovej metóde, ktorú vedci pri výskume použili, a vyjadril sa, že si je istý, že tam Nefertiti nebude.

Nefertiti flickr com Luís Estrela
Nefertiti sa podľa Hawassa v Tutanchamonovej hrobke nenachádza, zdroj: flickr.com / Luís Estrela

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia